Srijeda, 6 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKOdržana 15. sjednica Općinskog vijeća Srebrenik

Održana 15. sjednica Općinskog vijeća Srebrenik

Kako se i očekivalo, najveća rasprava na 15. po redu sjednici OV Srebrenik vođena je o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Općine Srebrenik za 2017. godinu. Nakon opširne rasprave o pojedinim budžetskim pozicijama koje su predviđene rebalansom općinskog proračuna, prijedlog ove odluke je i usvojen u ukupnom iznosu od 13.576.000 KM, što u odnosu na prvobitno planirani proračun predstavlja smanjenje od oko 350.000 KM.

Razlog za donošenje rebalansa, kako je rečeno, jesu izraženi zahtjevi korisnika budžeta za preraspodjelom pojedinih pozicija. Inače, za devet mjeseci tekuće godine realizacija općinskog proračuna iznosi oko 72 posto, a kako je istakao općinski načelnik Nihad Omerović, nastojanja su da na kraju godine njegova realizacija dostigne 75 procenata. Budžetske pozicije koje će se isplaćivati u planiranom iznosu su za boračke kategorije te javne ustanove koje su korisnici općinskog proračuna.

Na sjednici je usvojena i Odluka o osnivanju mjesnih zajednica Pirage i Crveno Brdo, kao i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjeni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Stručne službe Općinskog vijeća Srebrenik.

Općinski vijećnici usvojili su i Nacrt programa obavljanja usluga zajedničke komunalne potrošnje za 2018. godinu, uz, prema riječima Edisa Kavgića, zamjenika predsjedavajućeg OV Srebrenik sve vijećničke sugestije za poboljšanje stanja u ovoj oblasti koje će biti ugrađene u konačan dokument.

U iznosu od 20.000 KM usvojen je i Nacrt programa utroška sredstava za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Srebrenik, a utvrđenih općinskim budžetom za 2017. godinu. U raspravi o ovom dokumentu rečeno je da bi sredstva za poticaj poljoprivrednoj proizvodnji trebala biti znatno veća, kao i to da se razmotri mogućnost izdvajanja sredstava i za saniranje šteta u oblasti pčelarstva.

Općinsko vijeće u Srebreniku usvojilo je i Informaciju o stanju vodosnabdijevnaja na području općine Srebrenik za 2017. godinu, kao i Informaciju o uspjehu učenika i postignutim rezultatima MSŠ Srebrenik na kraju protekle školske godine i upisu učenika u prve razrede u školskoj 2017./2018. godini. Usvojena je i Informacija o upisu učenika u prve razrede osnovnih škola na području općine Srebrenik u školskoj 2017./2018. godini i uspjehu učenika i postignutim rezultatima osnovnih škola na području općine Srebrenik na kraju prošle školske godine.

 

15. sjednica opcinskog vijeca Srebrenik

Izvjestaj sa 15.sjednice OV Srebrenik Na 15-toj po redu sjednici opcinskog vijeca Srebrenik usvojena odluka o rebalansu opcinskog budzeta u iznosu od 13 miliona i 576 hiljada KM.

Gepostet von Radio Srebrenik 90,8 i 103 FM am Mittwoch, 1. November 2017

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments