Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOd početka naredne godine minimalna akciza na kutiju cigareta bit će povećana...

Od početka naredne godine minimalna akciza na kutiju cigareta bit će povećana za 18 feninga

Članovi UO UINO, na sjednici koja je danas održana u Mostaru, donošenjem ove odluke utvrdili su da se nova minimalna i specifična akciza za cigarete i duhan primjenjuje od 1. januara 2018. godine.

“Prema usvojenoj odluci, koja se zasniva na Zakonu o akcizama u BiH, od 1. januara 2018. godine minimalna akciza iznosit će 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična akciza umjesto 1,35 KM bit će 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada”, stoji u saopćenju.

Dodao je da se akciza na duhan za pušenje utvrđuje u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 104 KM umjesto dosadašnjih 96, 80 KM po kilogramu.

“Porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta na dan 1. januara i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 7. januara 2018. godine, dok se obračun akciza mora dostaviti do 17. januara iduće godine kako bi se obračunala razlika”, navodi se u saopćenju.

Istakli su da su kalkulaciju maloprodajne cijene, formirane shodno ovoj odluci, porezni obveznici dužni dostaviti nadležnom regionalnom centru UINO do 30. novembra 2017. godine.

“Upravni odbor UINO usvojio je danas i Odluku o utvrđuju količine dizel-goriva koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica na koje se ne plaća putarina za 2018. godinu”, saopćeno je.

Dodali su da se odredbe ove odluke odnose na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje i željeznice za pogon šinskih vozila i to na određenu količinu koju odobri UO UINO na prijedlog vlada entiteta i Brčko distrikta.

“Ova odluka primjenjivat će se od 1. januara 2018. godine, a za njenu provedbu zadužena je UINO koja će jednom u tri mjeseca Upravnom odboru podnositi izvješća o njenoj realizaciji”, stoju u saopćenju.

Upravni odbor usvojio je danas izmjene pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama u BiH i Pravilniku o primjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost koje se odnosi na elektronsko podnošenje prijava kod obračuna trošarina i PDV-a.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments