Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPoljoprivrednici sa područja TK traže povećanje budžeta za poljoprivredni sektor u 2018....

Poljoprivrednici sa područja TK traže povećanje budžeta za poljoprivredni sektor u 2018. godini

Poljoprivredni poroizvođači sa područja TK smatraju da je potrebno povećati budžet za poljoprivredni sektor u 2018. godini. Vlada TK i Federalna vlada moraju kreirati programe za razvoj poljoprivrednog sektora. Zbog političkih odluka poljoprivrednici nisu u mogućnosti da koriste Evropske fondove  koji nude razvoj u poljoprivredi a sa druge strane nema dovoljno razvojnih fondova koje nude lokane vlasti, glavne su ocjene brojnih udruženja poljoprivrednika iz TK.

„Ne smijemo dopustiti više da ne koristimo fondove EU. Mi te fondove ne možemo koristiti sve dok se ne pravi strategija ruralnog razvoja na nivou BiH. Dok se ne napravi Ministrastvo poljoprivrede na nivu BiH. To su ogramna sredstva. Ta sredstva poljoprivredni proizvođači iz okruženja su koristili da naprave infrastrukturu kompletnu za svoju poljoprivrednu proizvodnju.“ kazala je Abida Jahić, iz Udruženje poljoprivrednika, poljoprivrednih inžinjera i tehničara Gračanica.

Dodatne troškove kod  poljoprivrednih proizvođača izazvala je i suša, a ranije i mraz i aprilski snijeg koji su ostavili vidljive tragove na poljoprivrednim usjevima.

„Pa tu su neki veliki troškovi pogotovo na osnovu suše ali ljudi sad trenutno imaju vodu, ali sve je trošak. Mi bi i tu trebali imati neki plan, program, da se to ograđuje dubinskim bunarom i pumpama, a naravno i mimo toga trebamo imati i odbranu i mreže na plastenicima, a mi tih uslova nemamo.„ navodi  Avdo Salkić, poljoprivrednik iz Gradačca

Iz godine u godinu smanjuje se budžet za novčanu podršku u poljoprivredi na svim nivoima Vlasti. Prošle godine podsticaj za poljoprivrednu proizvodnju u zaštićenom prostoru iznosio je 1,50 KM  po kvadratnom metru dok je ove godine podsticaj po jednom kvadratnom metru iznosio 1 KM, što ne može biti dostatno za ozbiljnije pozitivne rezultate u poljoprivredi, iako BIH ima kapacitete i prirodne resurse da organska poljoprivredna proizvodnja bude ozbiljan izvozni proizvod, ali i redovan snabdijevač domaćeg tržišta čime bi se mogli ostvariti i znajčajniji ekonomski efekti ali i otvoriti brojna radna mjesta. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments