U ponedjeljak štrajk doktora medicine i stomatologa uprkos sudskoj zabrani

“Štrajk će biti održan, osim ako se ne prihvati jedini zahtjev – a to je da Vlada Tuzlanskog kantona potpiše kolektivni ugovor na federalnom nivou, čime bi prestali razlozi za štrajk i bile preduprijeđene neželjene posljedice koje bi mogle proisteći iz štrajka”, saopštio je danas ovaj strukovni sindikat.

Ističući da je štrajk iznuđen, doktori tvrde da su dovedeni u situaciju da na taj način moraju da traže svoja prava.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa Tuzlanskog kantona Admir Suljić rekao je da ljekare začuđuje ponašanje nadležnih institucija, ministarstava, pa i sudova i dodao da je ovo “udar na dostojanstvo svakog doktora, na profesionalni integritet i radnička prava, na struku i dostojanstvo”.

“Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologa Tuzlanskog kantona nastavlja sa organizovanjem štrajka, dok je tužba Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla podnesena samo i jedino od ove ustanove, te ne odgađa i ne sprečava početak štrajka u UKC Tuzla, kao i u domovima zdravlja i zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona”, tvrde u ovom sindikatu.

Pravnik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologa Tuzlanskog kantona Damir Alić rekao je da je uputio molbu Opštinskom sudu Tuzla i sudiji Azijadu Barakoviću da, kako su brzo pristupili prema tužbi UKC, isto tako ubrzano obrade žalbu na presudu i na taj način pokriju svoju grešku, te dopuste nesmetano ostvarivanje radničkih prava, konkretno prava na organizovani štrajk.

UKC Tuzla saopštio je jučer da u toj zdravstvenoj ustanovi neće biti štrajka zdravstvenih radnika, koji je najavljen za ponedjeljak, 6. novembar jer je Opštinski sud Tuzla donio rješenje kojim je zabranio organizovanje i provođenje najavljenog štrajka.