Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOd sutra vozila moraju posjedovati zimsku opremu

Od sutra vozila moraju posjedovati zimsku opremu

S ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podsjeća vozače motornih vozila, da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15.novembra do 15.aprila. Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

  • Zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.
  • Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

  • Zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).
  • Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

Imajući u vidu gore navedeno, službenici Uprave policije MUP TK-a će uz kontinuirane kontrole učesnika u saobraćaju, provoditi i pojačane mjere kontrole s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.

Podsjećamo, u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, predviđene su novčane kazne za nepridržavanje obaveznog korištenja zimske opreme, i to minimalna 40 KM za fizička i 500 KM za pravna lica.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments