Home VIJESTI BIH I SVIJET Turistička zajednica TK potpisala ugovore za sufinansiranje projekata iz oblasti turizma

Turistička zajednica TK potpisala ugovore za sufinansiranje projekata iz oblasti turizma

0

Turistička zajednica TK jučer je potpisala ugovore sa  korisnicima bespovratnih novčanih sredstava za projekte koji imaju uticaj na podizanje kvalitete turističke ponude na području Tuzlanskog kantona. Za ove projekte Turistička zajednica TK izdvojila je 70.000 KM.

Javni poziv za dodjelu grant sredstava za razvoj turizma i turističko ugostiteljskih djelatnosti odnosio se na tri kategorije: infrastruktura u turizmu i ugostiteljstvu, manifestacije i akcije i projekti iz oblasti ekologije. Od ukupno 35 aplikanta grant je dobilo njih  25.

„Od ovih 25 izvršena je raspodjela po kvalitetu naravno prije svega samih projekata. Svjesni smo da to nisu dostatna sredstva za ukupnu realizaciju svih tih i sličnih projekata al nadamo se i mislimo i ubjeđeni smo da je ovaj naš mali ali veliki doprinos za dalji razvoj turizma.“, navodi Miralem Mešković, direktor Turističke zajednice TK.

Jedan od aplikanata čiji projekat je dobio podršku Turističke zajednice TK je Udruženje obrtnika Grada Tuzla.

„Udruženje obrtnika Grada Tuzle dobili smo 2000 za manifestaciju Zimska čarolija grada Tuzla koja se održava već tradicionalno već četvrtu godinu.“, dodaje Slađana Jovičić, sekretar Udruženja obrtnika Grada Tuzle.

Ovo je prvi puta da je Turistička zajednica na čelu sa resornim ministarstvom vratila ono što je namjenjeno za razvoj turizma vraćeno i usmjereno prema subjektima koji pružaju turističke i ugostiteljske usluge koje su neophodne za razvoj turizma.

„Turistička zajednica nije profitabilna organizacija, ona samo servisira svoje troškove, a sav novac koji dođe u Turističku zajednicu on se treba i mora vratiti sve u svrhu razvoja turizma.“, ističe Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here