Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona...

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu.

Predloženim izmjenama i dopunama sportskim organizacijama omogućava se da na jednostavniji i racionalniji način organizuju svoju djelatnost.

Sekretar ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Armela Topuzović istaknula je na konferenciji za medije da su razlozi za donošenje ovog zakona usaglašavanje s odredbama Zakona o sportu BiH, koji je posljednji put izmijenjen 2016. godine, zatim s odredama Zakona o radu, kao zakona kojim se reguliše sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Također, bilo je potrebno i izvršiti odgovarajuće usklađivanje postojećih zakonskih rješenja sa činjenicom da je Općina Tuzla promijenila status u Grad Tuzla.

Topuzović dodaje da su uvedene izmjene koje se tiču zabrane diskriminacije, jednakopravnosti spolova, ravnopravne dostupnosti sporta svima.

Izmjenama ovog zakona predviđene su izmjene u Savezu za sport, odnosno broj članova ovog savjetodavnog tijela je povećan sa sedam na devet, radi bolje zastupljenosti svih grana sporta.

Ovim izmjenama i dopunama također se preciziraju i određene odredbe u pogledu osnivanja sportskog saveza grada ili općine, te je propisano ko može osnovati i ko se može udružiti u sportski savez grada/općine.

Kantonalna vlada utvrdila je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

Razlozi za donošenje ovog zakona su popunjavanje uočenih pravnih praznina i usaglašavanje sa Zakonom o radu, navodi Topuzović.

Izmjene i dopune ovog zakona proizašle su i iz potrebe za usklađivanjem terminologije, jer je Tuzla kao jedan od osnivača predškolskih ustanova stekla status grada.

Izvršeno je i usklađivanje odredbi koje se tiču obaveznog predškolskog odgoja i produženog boravka s ostalim odredbama zakona. Došlo je do izmjena koje se odnose na profile stručnjaka koji rade u predškolskim ustanovama, a koji se više ne obrazuju na visokoškolskim ustanovama, kao što su socijalni pedagozi, navodi Topuzović.

Nacrt ovih zakona bit će upućeni u skupštinsku proceduru.

FENA

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments