Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETZapošljavanje mladih ljekara: Osim javnih zdravstvenih ustanova prilika data i privatnoj praksi

Zapošljavanje mladih ljekara: Osim javnih zdravstvenih ustanova prilika data i privatnoj praksi

Oko 700.000 KM  Zavod zdravstvenog osiguranja TK izdvojio je za zapošljavanje mladih ljekara koji se vode na evidenciji nezaposlenih u TK. Poziv je objavljen već dva puta, a na njega su imale pravo aplicirati sve javne zdravstvene ustanove u kantonu. Iako je subvencija po jednom kandidatu iznosila 972 KM, iz Zavoda tvrde da su se poprilično namučili dok nisu animirali zdravstvene ustanove da se prijave na konkurs.

„Većina zdravstvenih ustanova se žalila da imaju problem sa nedostajućim kadrom. Treći put objavljujemo poziv i nije odziv onakav kakav smo očekivali, tako da ne vidimo logiku. Nedostaje kadra, a kada pružimo priliku imamo slab odziv“, tvrdi Rijad Kurtalić, glasnogovornik Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

No, trud je na kraju ipak urodio plodom pa je po dva javna poziva zaposlen 51 doktor medicine. Od 31 doktora s kojim je sklopljen ugovor u prošloj godini sedam je u radnom odnosu i nakon isteka ugovora o sufinansiranju i danas rade, dok je u februaru ove godine njih 20 dobilo priliku za rad.

„Mi imamo slučajeva zdravstvenih ustanova koje su aplicirale za ljekare iz programa 2016. godine i početkom ove godine, da su zadržali određeni broj tih ljudi što nas jako čini sretnim i potvrđuje da je ovaj program jako uspješan. Ponosimo se tim programom i jedini smo Zavod koji je u BiH u saradnji sa resornim kantonalnim ministarstvom pokrenuo ovakav vid pitanja da pružimo ljudima priliku“, tvrdi Kurtalić.

Prema podacima Službe za zapošljavanje TK na evidenciji nezaposlenih trenutno se nalazi 136 doktora medicine, a ovaj novootvoreni poziv osim prema javnim zdravstvenim ustanovama otvoren je i prema privatnoj praksi.

„Poziv je otvoren do 30. novembra. Za sada imamo samo šest aplikacija za mlade kadrove, nadam se da će do kraja mjeseca iskoristiti zdravstvene ustanove i privatna praksa da apliciraju da uzmu ostatak kadrova koji se nalaze na službi zapošljavanja, da iskoriste priliku“, poručuju iz Zavoda.

Od šest aplikacija koje su pristigle do sada samo je jedan iz privatne prakse, zbog čega iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ponovo poručuju svim zdravstvenim ustanovama da se uključe u zapošljavanje mladih kadrova. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments