Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeBIZNISBosanci postali jeftinija radna snaga od Kineza

Bosanci postali jeftinija radna snaga od Kineza

U posljednje vrijeme sve više kompanija iz EU odlučuje se otvoriti svoje pogone u BiH, ili čak premjestiti dio proizvodnje iz Kine u našu zemlju, piše BiznisInfo.

Direktor Slobodne zone Holc u Lukavcu Mahir Selimović rekao je jučer da će jedna njemačka kompanija koja se bavi proizvodnjom metalnih kreveta prebaciti dio proizvodnje iz Kine u Lukavac i za početak zaposliti 50 ljudi.

U avgustu je rečeno da će njemačka firma ADV PAX Lutec koja se bavi proizvodnjom limene ambalaže prebaciti dio proizovodnju iz Kine u Maglaj.

Biznismen Suad Bešlić u oktobru je rekao da razgovara s jednom firmom iz Njemačke koja svoju proizvodnju seli iz Kine, da svoj novi dom pronađe na području Kalesije, što bi za početak bio posao za oko 30 osoba, a kasnije bi taj broj se povećao i na 100.

Treba reći da ovo nije slučajnost, već da je globalni trend da zapadne firme povlače proizvodnju iz Kine zbog rasta troškova u toj zemlji, što se naviše odnosi na rast radničkih plata, o čemu su ove godine pisali svjetski ekonomski mediji.

Kako je nedavno pisao američki magazin Forbes, rast plata u Kini je impresivan, i one su već dostigle nivo zemalja istočne Evrope. Forbes navodi da prosječna mjesečna plata u Šangaju iznosi 1.135 dolara, u Pekingu 983 dolara a u Shenzenu 938 dolara, što je više nego u Hrvatskoj gdje je prosječna plata 887 dolara. Prosječna plata u Šangaju je veća i od one u Litvaniji i Latviji, navodi Forbes.

Naravno, plate fabričkih radnika su niže od prosječnih, ali je i tu je došlo do velikog rasta. Američka mreža CNBC nedavno je objavila da, zbog rasta plata, proizvodnja u Kini više nije jeftina. Fabrički radnici u Kini su, navodi CNBC, plaćeni više nego ikada.

Prema podacima firme za istraživanje tržišta Euromonitor, kineski fabrički radnik je prošle godine prosječno zarađivao 3,6 dolara po satu, što je povećanje od 64 posto u odnosu na 2011. To je čak pet puta više od zarada radnika u Indiji, i blizu zarada u Portugalu.

Ako se to preračuna u mjesečni iznos, dobija se podatak da je fabrički radik u Kini lani prosječno zarađivao oko 600 dolara, odnosno oko 1.000 KM.

S druge strane, prosječna plata u BiH već godinama se nije značajnije mijenjala, i ona je u septembru iznosila 844 KM. No, poznato je su plate fabričkih radnika u prosjeku niže i često iznose oko 600 KM.

S obzirom da kineska ekonomija raste oko 7 posto godišnje, sigurno je i da će doći do daljeg rasta plata, pa samim tim i povlačenja zapadnih kompanija.

To bi mogla biti dobra šansa za BiH – čija je dodatna prednost geografski položaj ali i veoma kvalitetna radna snaga – da privuče više investicija u nove pogone.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments