Intenzivni pregovori s kineskim divom o projektu koji će Tuzlu približiti Sarajevu

Vlada Federacije vodi intenzivne pregovore s potencijalnim investitorima o projektu izgradnje željezničke pruge Vareš – Banovići, rekao je federalni premijer Fadil Novalić.

Konkretno, pregovara se s jednom velikom domaćom kompanijom i potencijalnim investitorima iz Kine, rekao je Novalić na poslovnom forumu Privredne komore FBiH koji je održan prije nekoliko dana, navodi se na internet stranici Komore, piše BiznisInfo.

Izgradnjom ove pruge skratila bi se trasa Luka Ploče – Luka Brčko, odnosno Sarajevo – Tuzla, za minimalno 130 kilometara.

Iako Novalić nije spominjao imena kompanija, očito se radi o CRRC grupaciji iz Kine koja je ranije iskazala spremnost za gradnju ove pruge i čiji su predstavnici već bili u posjeti Banovićima i Varešu, o čemu je BiznisInfo ranije pisao.

Riječ je o jednoj od najvećih kineskih kompanija koja ima više od 180.000 zaposlenih širom svijeta, i vodeći su svjetski dobavljač željezničko transportne opreme i izgradnje tehnološki najsavremenijih brzih vozova i željeznica na svijetu.

Njihov partner u ovom projektu je domaća ASA Prevent grupacija.