Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNema zakonskog osnova za oslobađanje plaćanja dijela zakupnine za poljoprivredno zemljište

Nema zakonskog osnova za oslobađanje plaćanja dijela zakupnine za poljoprivredno zemljište

Vlada TK na posljednjoj sjednici prihvatila je Mišljenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u vezi sa inicijativom Kluba poslanika SDP-a u Skupštini da se poljoprivredni proizvođači sa područja Tuzlanskog kantona oslobode plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za 2017. godinu u procentu od 30 % sredstava zakupa, koja pripada kantonu.

Ministarstvo smatra da ne postoji zakonski osnov za oslobađanje plaćanja dijela zakupnine za 2017. godinu zakupcima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

Sredstva ostvarena od zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, dijele se između kantona i jedinica lokalne samouprave u odnosu 70:30 u korist jedinica lokalne samouprave.

Imajući u vidu da su i Zakon i Pravilnik, federalni propisi, kojim su propisane nadležnosti kantonalnih organa, Ministarstvo je obavezno postupati u okviru navedenih nadležnosti, a Vlada Kantona, iako podržava ovu inicijativu za pomoć poljoprivrednim proizvođačima, ne smije kršiti federalne propise

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments