Subota, 2 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKNGG „Srebrenik je naš“ organizirao tribinu

NGG „Srebrenik je naš“ organizirao tribinu

U petak je u plavoj sali srebreničkog Doma kulture održana javna tribina na temu „2018., godina promjene ili nove prevare“.

Tribinu je organizirao NGG „Srebrenik je naš“, a o aktuelnoj privrednoj i političkoj situaciji u našoj zemlji govorili su Slavo Kukić, Zlatan Begić i Srđan Šušnica.

Prezentirajući komparativnu analizu prošlog i sadašnjeg vremena, profesor Kukić je naglasio da je 1990. godine u BiH bilo zaposleno 1,1 milion radnika, te da smo tada imali respektabilne velike privredne sisteme. Nepune tri decenije kasnije, prema riječima Kukića, broj zaposlenih smanjen je za oko 400.000, a stopa nezaposlenosti dostigla je 45 procenata. Ovakvi pokazatelji, prema mišljenju Kukića, posljedica su kriminalne privatizacije u kojoj je oko 90 posto preduzeća, ukupne vrijednosti oko 9 milijardi maraka, plaćeno certifikatima.

U Republici Srpskoj, prema riječima Srđana Šušnice iz Banja Luke, političke elite koje se sve više bogate većinu privrednih sistema predale su u ruke tajkunima iz Rusije i Srbije, od kojih zauzvart očekuju podršku u očuvanju političkih pozicija. U narednoj 2018. godini, prema riječima Šušnice, nužan je državnički odgovor na sve aktuelne probleme, pri čemu prioritet treba imati obračun s ratnim profiterima i suprostavljanje disoluciji BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments