Ponedjeljak, 4 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNova godina donijet će i nove plaće za uposlenike u obrazovanju,...

Nova godina donijet će i nove plaće za uposlenike u obrazovanju, pravosuđu i upravi TK

Za uposlenike u obrazovanju, pravosuđu i upravi, nova godina donijet će i nove plaće. Rezultat je to dogovora između sindikata i kantonalne vlade, koji je postignut sredinom ove sedmice, a  potpisan je i Sporazum kojim se Vlada obavezuje ispuniti obećanja data Sindikatima. I to da obračun osnovice plaće iznosi 404,00 KM, topli obrok 8 KM po danu i regres u iznosu od 50 % prosječne neto plaće u FBiH prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za mjesec koji je prethodio usvajanju Budžeta.

„Ovi ljudi koji plate primaju iz budžeta zadnjih 10 godina nisu imali nikakvo pomećanje, čak su doživjeli i smanjenje 2012. godine. Faktički to je usklađenja plata, nije neko posebno povećanje, ali je dobar korak za dalje djelovanje sindikata i saradnju sa vladom kantona koja je ovaj put stvarno pokazala razumijevanje prema ovim uposlenicima“, kazao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata.

Pregovori između sindikata i Vlade trajali su mjesec dana i ocijenjeni su najkvalitetnijim u posljednjih deset godina. Sporazum su potpisali Sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja TK, Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, te Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata.

„Vlada je našla mogućnost zahvaljujući domaćinskim upravljanjem budžeta, da ispuni zahtjeve sindikata i na sreću svih zaposlenih korisnika budžeta TK poslije 10 godina od smanjenja plaće bez ikakvog osnova, dođe i do povećanja plaća“, kazao je Zoran Jovanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi TK.

Jovanović je pojasnio da su ovim Sporazumom obuhvaćeni svi budžetski korisnici izuzev policije, koja ne djeluje u sastavu Saveza samostalnog sindikata FBiH, već zasebno, ali je dodao da je Vlada otvorena i sa sindikatom policije započeti pregovore. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments