Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOko 7,5 miliona KM iz budžeta TK za dopunska prava boraca

Oko 7,5 miliona KM iz budžeta TK za dopunska prava boraca

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je  Analizu o socijalno-statusnim pitanjima branilačke populacije ovog kantona, kojom su  su prezentovane aktivnosti Ministarstva za boračka pitanja za 2017. godinu, uz komparativne podatke iz 2016. godine. U protekloj godini  blizu 65.000 korisnika koristilo je neko od prava proisteklih iz Zakona o dopunskim pravima boraca.

„I u ovoj godini smo  od ukupno nekih 7.5 miliona koliko smo izdvoji za dopunska prava boraca, najveći dio oko 2 miliona i 800 000 predvidjeli i utrošili na zdravstvenu zaštitu branilaca i članova njihovih porodica”, pojasnio je Fahrudin Skopljak, ministar za boračka pitanja TK.

Za  preko 4000 boraca i članova njihovih porodica resorno ministarstvo  obezbjeđuje obavezno zdravstveno osiguranje, što podrazumijeva premiju zdravstvenog osiguranja, nabavku ortopedskih sredstava, banjsko klimatsko liječenje, pomoć u dužem liječenju i sl. Pored sredstava iz kantonalnog budžeta, značajna sredstva se izdvajaju i iz federalnog budžeta za dopunska prava boraca.

„Na područje našeg kantona mjesečno dolazi 4.700.000 KM po osnovu ličnih i porodičnih invalidnina, iz Federalnog ministarstva. Kad tome pridodamo i naknade dobitnicima najviših priznanja onda vidimo da je to oko 5 miliona mjesečno iz federalnog budžeta“, tvrdi ministar Skopljak.

I dalje  je u ovoj oblasti najveći problem nezaposlenost, oko 12.000 demobilisanih boraca  i oko 700  ratnih vojnih invalida se nalazi na kantonalnoj evidenciji Službe za zapošljavanje.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments