Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOpćinski štab civilne zaštite Živinice u stalnom zasjedanju: Stanovnici priobalnih naselja spremni...

Općinski štab civilne zaštite Živinice u stalnom zasjedanju: Stanovnici priobalnih naselja spremni za evakuaciju

Općinski štab civilne zaštite na jutros održanoj hitnoj sjednici razmatrao je aktuelnu situaciju vezanu za pojavu jakog i olujnog vjetra na području Općine Živinice, te donio niz zaključaka koji se odnose na mjere prevencije i zaštite u ovoj situaciji.

Naime, na osnovu zvaničnih informacija Federalnog hidrometeorološkog zavoda o pojavi jakog i olujnog vjetra, zbog čega je na snazi crveni meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine, što će za posljedicu imati naglo topljenje snijega i povećanje nivoa vode u koritima rijeka “Gostelja”, “Oskova” i “Spreča” i drugih vodotoka na području Općine Živinice, iz Općinske službe civilne zaštite UPOZORAVAJU i pozivaju stanovništvo ovih područja na poduzimanje zakonom propisanih-obaveznih mjera samozaštite, predviđenih u redovnoj fazi odbrane od poplava, a koje sadržavaju sljedeće:

-pravovremeno zbrinjavanje starih, nemoćnih ili bolesnih osoba, maloljetne djece i drugih u objekte ili dijelove objekata koji neće biti ugroženi poplavama;

-pravovremeno izmještanje stoke, peradi i drugih životinja, kao i zaliha stočne hrane iz objekata koji mogu biti ugroženi poplavama;

-pravovremeno izmještanje materijalnih i drugih dobara iz nižih u više etaže stambenih objekata;i

-poduzimanje i drugih mjera zaštite i spašavanja kojima se mogu ublažiti posljedice djelovanja poplava.

U slučaju pojave jakog i olujnog vjetra preporučujemo građanima da ostanu u svojim domovima, te da zbog prijeke potrebe izlaska, izbjegavaju kretanje pored visokih, trošnih i oštećenih zgrada, visokog drveća i slično, čime bi se spriječilo nastajanje neželjenih posljedica.

Istovremeno, upozoravamo građane koji u redovnoj upotrebi koriste bunarsku, izvorsku ili vodu iz sličnih vodoopskrbnih objekata, da takvu vodu ne koriste za piće, zbog osnovane mogućnosti nastanka zaraznih bolesti većih razmjera.

Nevrijeme sa olujnim vjetrom koje je zahvatilo naše područje prouzrokovalo je kvarove na elektrodistributivnoj mreži, zbog čega je veliki broj građana, uglavnom sa seoskog područja, ostao bez struje. S obzirom da građani nisu mogli stupiti u kontakt sa uposlenima u ED, niti dobiti bilo kakvu informaciju o stanju na terenu, odmah nakon održane sjednice Štaba civilne zaštite Općinski načelnik Samir Kamenjaković, sa saradnicima, posjetio je Poslovnu jedinicu Elektrodistribucije u Živinicama gdje je razgovarao sa šefom Rizahom Džanićem u vezi problema informacija ED prema građanima Općine Živinice. Načelnik je istakao veliko nezadovoljstvo zbog takvog ponašanja prema građanima Općine Živinice, te istakao da je nedopustivo da nema nikakve informacije o stanju na terenu. Na sastanku je dogovoreno da će šef  Službe Civilne zaštite direktno obavještavati šefa Džanića o prijavama građana, te tražiti informacije o stanju na terenu.

S tim u vezi, pozivaju se svi građani Općine Živinice koji usljed navedenih vremenskih neprilika budu imali problema sa snabdijevanjem električnom energijom prijave Službi civilne zaštite Općine Živinice na broj tel: 035 774 496, nakon čega će se službeno prijaviti šefu Poslovne jedinice Elektrodistribucije u Živinicama.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments