Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPodignuta optužnica protiv Džavida Avdibašića (43) iz Kladnja

Podignuta optužnica protiv Džavida Avdibašića (43) iz Kladnja

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv  Džavida Avdibašića (43), koji je obavljao dužnost komandira Policijske stanice Kladanj, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

Optužnica je proslijeđena Općinskom sudu Živinice na potvrđivanje.

Optužnicom se Avdibašić tereti da je u novembru 2016. godine, na zahtjev i traženje odgovornih osoba iz JP „Šume TK“ sa kojima je bio  privatno vezan i poslovnom saradnjom,  koristeći službeni položaj komandira PS Kladanj i svjestan da je upoznat sa propisima iz oblasti obrade tajnih podataka, naložio policijskom službeniku iz pomenute stanice da mu  iz zaštićene baze podataka,  kojoj pristup imaju policijski službenici, utvrdi informacije o vlasništvu jednog vozila koje se kretalo na području šumskog gazdinstva kojim upravljaju Šume TK. Kada mu je službenik dostavio informaciju da se radi o službenom vozilu MUP-a TK , svjestan da drugim licima otkriva  podatke koji predstavljaju službenu tajnu,  te informacije je neovlašteno saopćio odgovornim licima u ovom javnom preduzeću.

Također, tereti se i da je  u cilju prikrivanja krivičnog djela odavanje službene tajne  sačinio službenu ispravu u koju je unio neistinite i sakrio važne podatke i takav dokument dostavio MUP-u TK.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se Avdibašiću izrekne sigurnosna mjera  zabrane obavljanja poziva policijskog službenika u trajanju od tri godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments