Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKPotvrđena optužnica zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja

Potvrđena optužnica zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Igora Nišandžića (41) iz Srebrenika zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Optužnicom se Nišandžić tereti da je u periodu od 7 godina, od oktobra 2010. do septembra 2017. godine, kao odgovorna osoba i referent za osiguranje u VGT osiguranju Visoko, postupao suprotno zakonu i podzakonskim aktima u osiguranju i interesima službe te zloupotrebom položaja i ovlašćenja, sebi pribavio veću imovinsku korist, a različitim osobama pribavio korist u vidu omogućavanja osiguranja teretnih vozila, te oštetio osiguranje u kojem radi i različite javne institucije i fondove za veći iznos novca.

U optužnici se navodi da je Nišandžić za 80 osoba omogućio registraciju teretnih vozila tako što je u postupku registracije izrađivao i upotrebljavao lažna uvjerenja o obavljanju registrovane djelatnosti prijevoza tereta, a koja izdaje nadležna služba u Gradu Tuzla i što je jedan od uslova za registraciju teretnih vozila, iako je znao da takva uvjerenja nadležna služba nije izdala. Tako je ovim osobama omogućio registraciju teretnih vozila a da nisu imali registrovanu djelatnost za prijevoz tereta.

Također, optužen je i da je u proceduri registracije oko 100 vozila izradio i priložio 623 krivotvorene uplatnice različitih banaka i pošte, iako je znao da novac, koji je naplaćivao od osiguranika, nikada nije uplaćen u Trezor BiH, budžete FBiH i Tuzlanskog kantona, kao i na račune javnih fondova, javnih institucija i osiguranja u kojem radi a na ime obaveznih naknada u postupku registracije vozila. Na taj način je sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od oko 54.000 KM.

Optužnicom se tereti i da je u 22 slučaja različitim osobama pribavio korist tako što je sačinjavao i uz zahtjeve za registraciju prilagao polise o obaveznom osiguranju u koje je unosio lažne podatke o visini premije osiguranja. Na taj način je pričinio imovinsku štetu VGT osiguranju u iznosu od oko 24.000 KM.

U optužnici je Kantonalnom sudu Tuzla predloženo da se Nišandžiću produži mjera pritvora.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments