Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPotvrđena optužnica zbog organiziranog kriminala u gračaničkoj Fortuni

Potvrđena optužnica zbog organiziranog kriminala u gračaničkoj Fortuni

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest (6) odgovornih osoba u fabrici obuće Fortuna Gračanica. Optužnicom se Safet Pjanić (60), generalni direktor Fortune i jedan od osnivača firme Fortex tereti da je organizirao i  rukovodio grupom koja se bavila  organiziranim kriminalom u oblasti privrednog kriminala i korupcije.

U deset tačaka  optužnice se navodi da su članovi ove  grupe,  u periodu dužem od 8 godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili  sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna. Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku Fortunu u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te  stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike Fortune u iznosu od oko 5,5 miliona KM.

Uz Safeta Pjanića, kao vođe grupe za organizirani kriminal, optuženi su i Husein Nurikić (62)-   finansijski direktor i član uprave Fortune, Ibrahim Muharemović (64)- direktor firme Fortob i član uprave Fortune, Bakir Pjanić (33)- direktor firme Fortunatto, Redžo Delimehić (57)-direktor firme Fortex i Alija Nurikić (rođena 1960. godine)-knjigovođa Fortune.

U   šestoj  i jedanaestoj tački optužnice  se i  stečajnom upravniku u Fortuni Muhamedu Hadžiću na teret stavlja da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe.

Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Ibrahimu Muharemoviću, Bakiru Pjaniću, Redži Delimehiću i Aliji Nurikić se na teret stavlja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.

Dakle, grupa  je po Pjanićevom planu  osnivala  paralelne i vezane firme, prvo  Fortex ( firma  osnovana 2004. godine, a posebno proizvodno i finansijski aktivna od 2009. godine), a zatim Fortob  i Fortunatto,  koje su iskorištavale privredni potencijal i sve  poslovne veze Fortune. Ove firme su preuzimale poslovne aktivnosti  Fortune  sa svim ranijim inostranim kupcima,  pri čemu je Fortuna ovim firmama iznajmljivala poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama uz djelimično plaćanje samo osnovnih troškova korištenja opreme i prostora, dok su zajedničke komunalne usluge, troškove električne energije i ishrane radnika prebacivali na Fortunu i iznajmljivali mašine Fortune  drugim firmama,  pri čemu je Fortex u takvom poslovnom odnosu kontinuirano  ostvarivao ekstra profit a Fortuna knjižila negativne poslovne rezultate. Takav modus poslovanja se nastavlja i sa osnivanjem firme Fortob u januaru 2014. godine, a  početkom 2015. godine se osnivanjem firme Fortunatto i preostali dio poslova sa inostranim kupcima prebacuje i na ovu firmu,  uz korištenje ljudskih, materijalnih i drugih kapaciteta Fortune, uslijed čega su za Fortunu stvorene obaveze koje su dovele do pokretanja stečajnog postupka u novembru 2016. godine.

U  devetoj tački optužnice Safet Pjanić, kao direktor i Husein Nurikić, kao izvršni direktor za finansije i računovodstvo  u Fortuni,  se terete i da su u periodu od početka  2009. do kraja 2016. godine, postupajući suprotno odredbama Zakona o doprinosima  i Zakona o porezu na dohodak FBiH i druge zakonske regulative,  s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za Fortunu, uskraćivali plaćanje poreza i drugih fiskalnih obaveza, i to tako što su odobravali obračune i mjesečne isplate plata radnicima u vidu toplog obroka, iako im je bio obezbijeđen u restoranu firme. Tako su izbjegavali plaćati pripadajuće poreze i doprinose na plate za sistem finansiranja obaveznog penzijsko-invalidskog, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti u FBiH, kao i poreze vezane za budžete Tuzlanskog kantona i općina Gračanica i Lukavac. Ukupan iznos poreskih i fiskalnih obaveza stvoren Fortuni na ovaj način je oko 5,5 miliona KM.

U desetoj tački optužnice se svim članovima grupe na teret stavlja da su počinili krivično djelo pranje novca,  na način da su novac,  u cilju njegove  legalizacije, iako su bili svjesni da potiče od izvršenih krivičnih djela, polagali na različite transakcijske ili štedne račune, ulagali u kupovinu, izgradnju ili renoviranje  stambenih i drugih objekata, kupovali pokretne stvari ili trošili na drugi način. Istragom je utvrđeno da se radi o iznosu od oko 628.000 KM.

Uz optužnicu je Kantonalnom sudu Tuzla dostavljeno više od 4.500 materijalnih dokaza koji potkrepljuju navode optužnice i koji će se izvoditi na glavnom pretresu. Tokom istrage Tužilaštvu su dostavljena i dva nalaza i mišljenja vještaka ekonomske i finansijske struke, te je saslušan veći broj svjedoka.

U optužnici je nadležnom sudu, u skladu sa Zakonom  o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom FBiH,  predloženo da se od Safeta Pjanića, Bakira Pjanića i IBrahima Muharemovića oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u ukupnom iznosu od oko 1 milion KM.

Također, Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva i optuženim Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Redži Delimehiću i Aliji Nurkić produžio mjeru pritvora.

Kantonalni sud Tuzla je produžio i različite mjere zabrane za Bakira Pjanića (33), direktora firme Fortunatto i Ibrahima Muharemovića (64), direktora firme Fortob i člana uprave Fortune. Mjere zabrane za ove osobe su tokom istrage, a i po potvrđivanju optužnice,   predložene  jer se radi o direktorima firmi Fortob i Fortunatto,  koje trenutno zapošljavaju oko 650 radnika i koje su u stalnom prozivodnom procesu. Na taj način se u Tužilaštvu smatra da se štite prava radnika i nesmetan proizvodni proces u ovim firmama,  kako radnici ne bi bili oštećeni u bilo kojem pogledu i kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji,  distribuciji proizvoda i drugim poslovnim procesima. Dvojici optuženih je izdato upozorenje da će im se u slučaju kršenja mjera zabrane izreći mjera pritvora.

Istragu u ovom predmetu je Tužilaštvo vodilo sa istražiteljima MUP-a TK,  a uključene su bile i Finansijska policija i Porezna uprava FBiH, dok je stručnu podršku u pojedinim segmentima istrage  pružila i Federalna uprava policije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments