Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPovećan broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija na području TK

Povećan broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija na području TK

Gripa je zarazna bolest primarno respiratornog sistema uzrokovana virusom, koji se prenosi kapljicama u zraku, a  koje su nastale kihanjem ili  kašljanjem  zaražene osobe. Prehlada  i gripa tokom zimskih dana najčešći su povod javljanja ljekaru.

Prema uputama Federalnog Zavoda za javno zdravstvo stanje gripe se prati od 40 nedjelje ove godine, do 20 nedjelje naredne godine, istaknuo je dr. Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Dodao je da gripa zaista zaslužuje jedan vrlo ozbiljan nadzor, s obzirom na to, da je to jedna od bolesti koja na nivou svjetske zdravstvene organizacije ima  izuzetno visok morbiditet i da se nalazi među 10 vodećih bolesti u svijetu.

Po riječim Topalovića u ovom periodu se može očekivati povećan broj oboljelih od gripe, s obzirom na zimsko vrijeme i  da je to sezona kada se javlja gripa, te imajući u vidu  nastupajuće praznike, prilikom kojih će se ljudi malo više okupljati i družiti.

-Možemo očekivati povećanje broja oboljelih  od bolesti slične gripe, akutnih respiratornih infekcija, dok  težih oblika još uvijek nema, i  nadam se da ih neće biti, kazao je Topalović.

Iz Zavoda za javno zdravstvo  navode da je nakon 10 sedmica nadzora povećan broj oboljelih od akutnih respiratornih infekcija, te da je prilično  manje registriranih bolesti sličnih gripi.

-O samoj gripi  ne možemo govoriti zato što nam nedostaje virusološka potvrda da se radi o gripi, a  sigurno da je ima, s obzirom na kretanje gripe u našoj bližoj i široj okolici, a i neposredno u Federaciji BiH, gdje su zabilježeni neki slučajevi čak izazvani i virusom gripe tipa B, navodi Topalović.

Pojašnjava  da se u ovo vrijeme očekuje  obolijevanje od gripe tipa A, dok se tek u februaru i martu  može očekivati pojava gripe  tipa B.

Na području Tuzlansakog kantona osigurano je 5525 pojedinačnih doza vakcina protiv gripe  za ovu sezonu, a  blizu 90 posto raspoloživih količina je već potrošeno. Date su i preporuke koje su to rizične grupe koje bi se trebale vakcinisati.

Po riječima Topalovića to osobe starije preko 65 godina, osobe sa hroničnim kardio vaskularnim bolestima, bolestima jetre, bubrega, metaboličkim bolestima, osobe koje se nazale u tzv. centrima, kolektivnim smještajima.

Vakcine  protiv gripe su besplatne i još uvijek su na raspolaganju građanima. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments