Srijeda, 1 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrivremeno smanjenje carina na pojedine uvozne sirovine za bh. proizvođače

Privremeno smanjenje carina na pojedine uvozne sirovine za bh. proizvođače

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. 12. 2018. godinu.

Odluka, koja obuhvata 52 tarifne oznake za repromaterijal i sirovine koje koriste bh. proizvođači u vlastitoj proizvodnji a ne mogu se nabaviti u BiH, veoma je značajna za domaće privrednike radi poboljšavanja uvjeta njihovog poslovanja te zadržavanja postojećih i eventualnog otvaranja novih radnih mjesta.

Na ovaj način je domaćim privrednim subjektima u prehrambenoj, tekstilnoj, obućarskoj, elektro i metalskoj industriji omogućena  realizacija već ugovorenih poslovnih projekata kao i planiranje novih, uključujući i izlazak na nova tržišta.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa zaduženo je da Vijeću ministara BiH najkasnije do 30. aprila 2018. godine dostavi sveobuhvatnu analizu s relevantnim pokazateljima po kompanijama i efikasnosti ove mjere na ekonomiju u BiH, prenosi akta.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments