Nedjelja, 3 Jula, 2022
Google search engine
HomeBIZNISRazmatrana mogućnost za sezonsko zapošljavanje radnika iz BiH u Austriji

Razmatrana mogućnost za sezonsko zapošljavanje radnika iz BiH u Austriji

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH, predvođena direktorom Muamerom Bandićem, boravi u Republici Austriji gdje su sa predstavnicima Austrijske službe za zapošljavanje (AMS) razgovarali o mogućnosti sezonskog zapošljavanja radnika iz BiH u Austriji.

U skladu sa svojim nadležnostima Agencija za rad i zapošljavanje BiH je pokrenula razgovore o toj temi, te ukoliko se pronađu zajednički interesi ova inicijativa će biti upućena Vijeću ministara BiH s ciljem sklapanja sporazuma o sezonskom zapošljavanju između dvije države.

Republika Austrija posljednjih godina ima manjak radne snage, posebno u zimskoj turističkoj sezoni, te je ovo prilika da se putem sezonskog rada angažiraju radnici iz naše zemlje.

Ovakav vid saradnje između dvije državne institucije garantuju da će naši radnici, po zaključenju i stupanju na snagu sporazuma, imati sva prava kao i domaća radna snaga u Austriji, te da će se zapošljavanje odvijati na legalan i uređen način.

Također, sporazum bi omogućio praćenje odlaska radnika iz BiH u Austriju, te praćenje njihovog povratka u našu zemlju uz očuvanje svih njihovih prava koje imaju po osnovu nezaposlenosti nakon povratka, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments