Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETSlužba za zapošljavanje TK: U 2018.godini još više projekata

Služba za zapošljavanje TK: U 2018.godini još više projekata

Prema posljednjim podacima Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona iz desetog mjeseca ove godine, na evidenciji zaposlenih je 85.769 osoba. Broj nezaposlenih je nešto manji, tačnije 85.286. U odnosu na isti period 2016.godine, broj nezaposlenih smanjen je za 76 hiljada, a u ove broj ulaze osobe koje su brisane sa evidencija nezaposlenih po više osnova, a ne samo po osonovu pronalaska posla. U saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje, Služba za zapošljavanje TK, u 2017. godini provela je brojne projekte, koji su prema riječima direktora Senada Mahmudbegovića bili veoma uspješni. Za izvršenje svih projekata koje je provela ova Služba, utrošena su velika novčana sredstva.

„Preko osam miliona KM utrošeno je u našu privredu odnosno našim poslodavcima. Sumiraju se rezultati, i mi smo evo po sadašnjim rezultatima koje imamo i šta smo uradili, mi smo zadovoljni.“ – kazao je Senad Muhamedbegović, diretkor Službe za zapošljavanje TK-a.

Vrlo uspješno su se pokazali i projekti koji su namijenjeni za nezaposlena lica koja do sada nisu stekla radno iskustvo. Projekti poput „Prvog radnog iskustva“, „Vaučer za posao PLUS“ kao i projekti samozapošljavanja, omogućili su mnogim mladim ljudima da ostvare svoje prvo zaposlenje a većini i pravo radno iskustvo. Ovakva politika zapošljavanja planirana je i u narednoj godini, a na nivou Federacije za ovakve projekte bit će izdvojeno 40 miliona KM.

„Potrebno je još tih sredstava. Bili smo svjedoci da su programi koje smo mi objavljivali bili zatvarani za četiri ili pet minuta što u suštini i govori da je veliko interesovanje naših poslodavaca odnosno naših nezaposlenih lica.“ – istakao je Muhamedbegović.

Jedan od noviteta je i da će se u aktivnosti Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona uključiti i Svjetska banka, koja će se predstaviti određene programe, a koji će najverovatnije biti provedeni kroz sve Službe za zapošljavanje u TK. Također, u narednoj godini planirano je i osnivanje posebnog informacionog sistema koji će na jednostavniji način prikazivati evidenciju zaposlenih i nezaposlenih osoba, odnosno, bit će razdvojena nezaposleni koji aktivno traže posao od onih koji su na evidenciji biroa za zapošljavanje samo zbog ostvarivanja određenih prava.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments