Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKUdruženje dijabetičara „Plavi krug“ Srebrenik pomaže svojim članovima

Udruženje dijabetičara „Plavi krug“ Srebrenik pomaže svojim članovima

Udruženje dijabetičara i prijatelja „Plavi krug“ Srebrenik uspješno je realiziralo projekt kupovine aparata za kontrolu takozvanog tromjesečnog šećera kod osoba oboljelih od dijabetesa.

U kupovinu aparata uloženo je 1.990 maraka, a sredstva su osigurana putem projekta s kojim je ovo udruženje apliciralo na javni poziv općine Srebrenik za finansiranje projekata nevladinih organizacija i udruženja. Kupovinom ovog aparata riješen je jedan od najkrupnijih problema s kojima se suočavao veliki broj dijabetičara s područja ove općine.

–„Takozvani tromjesečni šećer predstavlja izuzetno važan i skup nalaz koji pokazuje nivo šećera u krvi u posljednja tri mjeseca, na koji se, zbog čestih nestašica reagenasa, dugo čeka u zdravstvenim ustanovama. Ovaj nalaz se može raditi samo u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tako da, zahvaljujući kupovini ovog aparata, naši članovi više ne moraju putovait do 40 kilometara udaljene Tuzle“, ističe Mirza Glotić, predsjednik Udruženja dijabetičara i prijatelja „Plavi krug“ Srebrenik.

Aparat se nalazi u prostorijama ovog udruženja, a kontrola takozvanog tromjesečnog šećera obavlja se u saradnji s ljekarima i medicinskim sestrama Savjetovališta za dijabetes Doma zdravlja Srebrenik. Prema posljednjim podacima Udruženja dijabetičara „Plavi krug“, u Srebreniku je registrirano 2.439 dijabetičara, mada je broj onih koji imaju povišen šećer puno veći jer mnogi nisu ni svjesni da boluju od ove bolesti.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments