Zajedničkim snagama do uređenja škole u Seoni

UG EKO ˝SEONA-RATIŠ˝ i lokalna grupa za razvoj zajednice Seona pokrenuli su pocetkom 2016. godine incijativu za uređenje područne škole u Seoni.

Školstvo u Seoni ima dugu tradiciju, i cijelo vrijeme od osnivanja prve škole  stanovnici Seone su ulagali trud i sredstva kako bi uslovi u školi u Seoni za odvijanje nastave bili što bolji.

Sadašnja školska zgrada nije značajno renovirana još od vremena izgradnje, te su neophodna značajna sredstva kako bi se uslovi za boravak djece u školi doveli na zavidan nivo.

Povodom toga , a znajuci da ovaj problem nikako ne može riješiti sama lokalna zajednica, niti sama uprava škole ili sami  roditelji, pokrenut je projekat pod nazivom ˝Zajedničkim snagama do uređenja škole u Seoni˝,  a čiji je cilj da ujedini i animira sve potencionalne donatore koji bi mogli dati učešće u postizanju generalnog  cilja da škola u Seoni postane najljepša škola na prostoru Općine Srebrenik.

U skladu sa planom iz 2016 godine u projeku ˝Zajedničkim snagama do uređenja škole u Seoni˝ ,  UG Eko Ratiš i JU OŠ D.Potok nastavili su sa aktivnostima ka ostvarenju postavljenih ciljeva.

Uz pomoć donatora,a prije svega Fondacije tuzlanske zajednice, roditelja te dobrih ljudi iz dijaspore, kao i zalaganjem volontera iz Eko Seona Ratiš i menadžmenta škole, uspjeli su u 2017 godini obezbijediti sredstva za zamjenu preostalog dijela stolarije na školi, rekonstruisati fasadu škole, kao i riješiti kanalizaciju i odvode ispred dvorišta škole. Vrijednosti radova je oko 4000,00 KM.

U toku su takođe i pregovori oko uvođenja gradske vode u školu i  uređenja podova u školi.

U narednom periodu neophodno je izvršiti rekonstrukciju krova i ograda oko škole, rekonstrukciju rasvjete te prilagođavanje jedne prostorije za djecu predškolskog uzrasta, uz obnavljanje obrazovnog materijala, kjnižnog fonda  i didaktičkih sredstava.

Kako je istakao predsjednik UG Eko Ratiš Adi Mehinović , za narednu fazu uređenja očekuju i veću podršku Općine Srebrenik,  kao i firmi i pojedinaca koji dijele mišljenje da je ulaganje u škole i u obrazovanje ulaganje  za bolju budućnost svih nas.