Završeni radovi na uređenju lovačkog doma na Ratišu

Lovci sekcija Duboki Potok i Cage Lovačkog društva „Majevica“ Srebrenik priveli su završetku radove na vanjskom uređenju lovačkog doma koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji na vrhu brda Ratiš na nadmorskoj visini od oko 540 metara. U sklopu vanjskog uređenja urađena je fasada, a ovih dana, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, privedeni su kraju i radove na uređenju ljetne terase. Natkrivena ljetna terasa raspolaže s oko 45 kvadratnih metara prostora namijenjenog za lovačka druženja i organizaciju drugih manifestacija. Ogradili su i kompletno dvorište, a postavljanjem ukrasnih ploča i izgradnjom staze, uredili su i prostor oko spomenika poginulim braniteljima koji se nalazi u dvorištu lovačkog doma.

Kako ističe Osman Ćosić, predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju lovačkog doma, gradnja ovog objekta započela je prije desetak godina s ciljem obezbjeđenja adekvatnog prostora za druženje lovaca s ovog područja. Jedan od najvećih lovačkih domova u ovom kraju raspolaže s desetak soba opremljenih neophodnim namještajem, kuhinjom i velikom salom. U njegovu izgradnju do sada je uloženo blizu 55.000 maraka, a sredstva su obezbijeđena iz ličnih priloga lovaca i donacija Općine Srebrenik i firmi s područja ove općine.

Zahvaljujući odricanju lovaca iz ovih lovačkih sekcija, iz nekoliko kilometara udaljenog naselja Cage dovedena je i struja, a uređen je i pristupni planinski put i obezbijeđena ostala neophodna infrastruktura. –„Uz prelijep ambijent netaknute prirode, ovaj lokalitet poznat je i po izuzetno čistom zraku, tako da naš dom može poslužiti i kao svjevrsna vazdušna banja. Zbog povoljnog položaja na tromeđi Srebrenika, Gračanice i Lukavca, uz uobičajena lovačka sijela i druženja, na ovom lokalitetu, naročito tokom ljeta, okupljaju se i brojni izletnici i ostali ljubitelji prirode s područja tri susjedne općine“, ističe Ćosić.