Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKNa albumu Gorana Bregovića "Tri pisma iz Sarajeva" muzika koja vodi porijeklo...

Na albumu Gorana Bregovića “Tri pisma iz Sarajeva” muzika koja vodi porijeklo iz Srebrenika

Muzičari Sifet Avdić (63) i Mehmed Bojić (56), dobro su poznati stanovnicima Tuzlanskog kantona, a nakon saradnje sa legendarnim Goranom Bregovićem, na albumu “Tri pisma iz Sarajeva”, za njih će se sigurno čuti širom regiona, ali i cijelog svijeta.

Naime, ovaj dvojac iz Banovića i Tuzle gostovao je na pjesmi “Jalija” na uspješnom CD-u, koji je prije dva mjeseca predstavljen svjetskoj publici pod markicom “Universal Music Francea”.

– Čast nam je bila što sarađujemo sa Bregovićem. On je veliko ime u svijetu muzike. Kada nam se javio producent Gorana Bregovića iz Francuske, rado smo prihvatili poziv da budemo dio velikog projekta “Tri pisma iz Sarajeva”. On nam je poslao demosnimak, mi smo pjesmu snimili u jednom studiju i poslali ga viberom Goranu. Njemu se svidjelo, pa je treći dan došao u Tuzlu da snimimo pjesmu. Radili smo kod Peđe u Slavinovićima. Pošto smo svi veliki profesionalci, pjesma je veoma brzo završena. Brega je super čovjek. Saradnja je protekla uz dosta smijeha i šala – kaže Sifet Avdić, koji je 80-tih godina sarađivao i sa legendarnim Safetom Isovićem i Mehom Puzićem.

https://www.youtube.com/watch?v=nCvu0yphQCM

 

Sifet i ja smo iz sela Grivice kod Banovića. Muzika kojom se bavimo nisu kalesijski zvuci. Naša muzika je modernija i kvalitetnija, više vuče na Srebrenik. Saradnja sa Bregovićem za nas je svakako kruna karijere. Sigurno je da se sada za nas čulo širom svijeta, jer je album napravio veliki uspjeh. Ipak, to nas neće ništa promijeniti, ostajemo vjerni našoj izvornoj narodnoj muzici – podcrtava Mehmed Bojić.

Inače, Sifet Avdić 46 godina bavi se muzikom, a poznat je i kao odličan majstor koji je svojim rukama napravio brojne kvalitetne muzičke instrumente.

– Prvu violinu napravio am 1985. godine, a u ovom zanatu sam samouk. Ljubav prema ovom instrumentu proizašla je iz ljubavi prema muzici. Više od četiri decenije sviram u bendu, a sve što sam stekao u životu, zaradio sam pomoću violina. Sve je počelo od muzičke škole, ali nikada me nije zanimala klasika. Sviram violinu, saz, šargiju, bubnjeve i malo klavijature. Pored violine, izrađujem i kontrabase, violončela, sazove, šargije, viole… Moji instrumenti se sviraju širom svijeta, a jedan saz Bregović je na poklon dobio od premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića prije tri godine – otkriva nam Avdić.

https://www.youtube.com/watch?v=GQUZh282JAg

/Izvor: faktor.ba/Autor:  Denis Zeba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments