Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISArcelorMittal Zenica i dalje najveći bh. izvoznik

ArcelorMittal Zenica i dalje najveći bh. izvoznik

Uprava za indirektno oporezivanje BiH sastavila je listu najvećih bh. izvoznika i uvoznika. Kako je pojašnjeno, lista TOP 10 uvoznika i izvoznika u BiH u 2017. godini kreirana je na osnovu vrijednosti ostvarenih u prošloj godini.

Prema zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje, listu kompanija koje najviše izvoze iz BiH predvode ArcelorMittal ZenicaDruštvo za dizajn, razvoj, proizvodnju i promet u automotivima Prevent Visoko te Aluminij Mostar.

Na četvrtom mjestu ove liste nalazi se Koksna industrija za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije Lukavac, na petom Alumina – društvo za prozvodnju, promet i usluge Zvornik a na šestom SISECAM Soda Lukavac – društvo za proizvodnju lake i teške (guste) sode i drugih proizvoda na bazi sode.

Posljednja četiri mjesta na listi zauzimaju Bimal – kompanija za proizvodnju ulja Brčko Distrikt BiH, potom EFT- Rudnik i termoelektrana StanariCIMOS TMD Automobilska industrija Gradačac i Optima Grupa Banja Luka.

Na listi gotovo da nema promjena u odnosu na 2016. godinu. I tada je najveći bh. izvoznik bio ArcelorMittal Zenica a pratili su ga Prevent i Aluminij dok su ostale kompanije zauzimale slične ili iste pozicije.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments