Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBeba pronađena u kontejneru u Sarajevu dobila dom

Beba pronađena u kontejneru u Sarajevu dobila dom

Kada je prije mjesec novorođenče pronađeno u kontejneru, bio je to slučaj koji je potresao cijelu Bosnu i Hercegovinu. Ta priča je danas dobila sretan kraj, jer je jednomjesečna beba dobila dom u hraniteljskoj porodici. Još nije stavljena tačka na istragu. Majka, je podsjećamo, osumnjičena za pokušaj čedomorstva.

Sretan kraj priče koja je bila na svim naslovnicama, jer je uoči Nove godine ostavljena u kontejneru. Nakon mjesec dana boravka na Pedijatrijskoj klinici djevojčica je smještena u porodicu kod hranitelja. To je za N1 potvrđeno Kontonalnom centru za socijalni rad. Kao nadležni su, kazu, sve vrijeme tražili dugoročno rješenje.

“Cilj Kantonalnog centra za socijalni rad i Službe socijalne zaštite Općine Vogošća je bio da se djevojčica zadrži dovoljno dugo vremena, koliko je bilo potrebno služb da pronađe adekvatnu porodicu u koju bi se djevojčica smjestila. Na taj način bi spriječili dodatne separacije, odnosno premještanje iz jedne u drugu ustanovu”, kazao je Adnan Podžo, direktor Kantonalnog centra za socijalni rad.

“Stručni tim službe socijalne zaštite koja je mjesto nadležna, vrši procjenu shodno uzrastu, polu djetata i svim onim karakteristikama koje dijete ima i naravno sposobnosti i obučenosti porodice za prihvat takvog djeteta”.

Priča nije dobila i sudski epilog.

Majka koja je po porođaju novorođeno dijete ostavila u kontejneru brani se sa slobode. Nije bilo zakonskog osnova za predlaganje pritvora. Istraga u toku, rečeno nam je iz Kantonalnog tužilaštva, a “napuštanje djeteta” za koje je majka bila prvobitno osumnjičena je, podsjećamo, ubrzo prekvalifikovano u pokušaj čedomorstva.

Motivi majke u ovom slučaju još su misterija. No, psiholozi upozoravaju da okidač u sličnim slučajevima može biti postporođajna depresija ili psihoza i da oči treba držati otvorenima.

“Da gledamo simptome majke nakon porođaja! Ako se žena povlači u sebe, ako ne želi da jede, da brine o djetetu, ako je agresivna, ako ima agresivne ispade, halucinacije, iluzije, znači obavezno se mora javiti stručnjaku – psihijatru, psihologu, psihoterapeutu, jer je to stanje koje se da tretirati, ali ako se ne tretira, može dovesti do iozbiljnih stvari – da žena našteti sebi, ili djetetu”, kaže Đana Lončarica, psihologinja.

Postpartalna psihoza javlja se kod jednog od 500 slučajeva, upozorava naša sagovornica.

N1 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments