Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBiH dobila kreditna sredstva za izgradnju autoceste na Koridoru Vc

BiH dobila kreditna sredstva za izgradnju autoceste na Koridoru Vc

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda potpisao je danas u Sarajevu s direktorom Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brownom Ugovor o garanciji za kredit u vrijednosti 70 miliona eura za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc.

Također, potpisali su i Ugovor o saglasnosti na uvećanje zajma u vrijednosti deset miliona eura za finansiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj.

– Cilj ugovora koji se odnosi na finansiranje izgradnje dionice Prnjavor – Doboj, na autocesti Banja Luka – Doboj, jeste izgradnja 36,6 kilometara autoceste i 22,6 kilometara lokalnih puteva – rekao je Bevanda novinarima nakon potpisivanja.

Istakao je da su nove okolnosti, zbog kojih je zatraženo povećanje kreditnog zaduženja, dodatni nepredviđeni radovi i neovisno elektroenergetsko napajanje duž trase.

U vezi s Ugovorom o garanciji za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru Vc, Bevanda je kazao da će se time osigurati kontinuitet izgradnje mreže autocesta.

– Bit će izgrađene dvije petlje Johovac i Rudanka. To će biti spoj autocesta Banja Luka – Doboj i Koridora Vc i to od Gradiške prema Splitu, s jedne strane i od Šamca prema Mostaru i Pločama, s druge strane – naveo je Bevanda.

Brown je istakao da potpisivanje ugovora pokazuje da povećanje akciza na gorivo dovodi do novog ciklusa investiranja u sektor transporta.

– Već za ovu godinu je planirano u iznosu od 200 miliona eura – naglasio je Brown.

EBRD je odobrila zajam Javnom preduzeću Autoputevi RS uz garanciju BiH i podgaranciju RS. Rok otplate je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments