Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETCIK: Za ovogodišnje Opće izbore iz budžeta izdvojeno 8,5 miliona KM

CIK: Za ovogodišnje Opće izbore iz budžeta izdvojeno 8,5 miliona KM

Iz CIK-a navode da će iz dijela sredstava koja nisu namijenjena za naknade biračkim odborima biti finansirano štampanje glasačkih listića, rad glavnog centra za brojanje, te naknade za lica koja će biti zaposlena u Sekretarijatu CIK-a BiH na određeno vrijeme i po ugovoru o djelu.“Takođe, ovim sredstvima biće finansirani i distribucija i transport izbornog materijala, slanje izbornog materijala biračima koji glasaju putem pošte, informativne kampanje za birače i druge aktivnosti”, kaže portparol CIK-a Maksida Pirić.

U CIK-u za sada nemaju precizne podatke koliko će koštati određene aktivnosti u vezi sa provođenjem ovogodišnjih izbora. Razlog za to je što se mnoge od usluga nabavljaju putem tendera, pri čemu se bira najpovoljnija ponuda.

Za finansiranje CIK-a, u budžetu BiH za 2018. godinu koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH predviđeno je 11,2 miliona KM, što je za skoro 8,4 miliona KM više nego u prošloj godini.Za ugovorene usluge u vezi sa sprovođenjem izbora namijenjeno je 5,6 miliona KM, dok je za nabavku materijala za potrebe izbora izdvojeno oko 1,5 miliona KM.

Stavka za telefonske i poštanske usluge u ovogodišnjem budžetu CIK-a zbog planiranih izbornih aktivnosti iznosi 651.000 KM i za 587.000 KM je viša nego prošle godine.

Izbori su, u odnosu na prošlu godinu i budžetske stavke CIK-a za usluge prevoza i goriva za 117.000 KM, te za iznajmljivanje opreme i imovine za 84.000 KM.

Za zapošljavanje po ugovoru i na određeno vrijeme u CIK-u za poslove u vezi sa provođenjem opštih izbora namijenjeno je 250.000 KM.

Predsjednik CIK-a Irena Hadžiabdić ranije je u izjavi za Srnu istakla da pravovremeno usvajanje budžeta u parlamentu BiH omogućava sprovođenje izbora na način kako je to Komisija tražila.

“U izbornoj godini važno je što ranije početi sprovoditi javne nabavke koje su veoma kompleksne. Ima ih dosta, nekad se radi o međunarodnim tenderima, naročito kad je u pitanju nabavka glasačkih listića”, kazala je Hadžiabdić.

Na prijedlog Predsjedništva BiH Predstavnički i Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojili su budžet BiH za 2018. godinu u kojem je za finansiranje institucija namijenjeno oko 950 miliona KM, a za servisiranje spoljnog duga nešto više od milijardu KM.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments