Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKDječak Ivica Crljić i njegov bolesni otac iz Gornjih Hrgova ...

Dječak Ivica Crljić i njegov bolesni otac iz Gornjih Hrgova uselili u novi dom

Ivica Crljić (14) iz Gornjih Hrgova kod Srebrenika do prije desetak dana, s teško bolesnim ocem Ilijom, boravio je u staroj kućici koja je zbog svoje dotrajalosti već odavno postala opasna za stanovanje.

U trošnoj kući nisu imali imali ni najosnovnije uslove za život, a s obzirom na činjenicu da dječakov otac, zbog bolesti, nije sposoban za rad, jedini izvor prihoda im je socijalna pomoć u iznosu od 152 KM. No, zahvaljujući dobrim ljudima, ovaj 14-godišnjak i njegov bolesni otac prije desetak dana uselili su se u novu kuću.

Početna sredstva u iznosu od 5.000 maraka osigurala je Općina Srebrenik, a nakon što je tim sredstvima izgradio temelj, coklo i prvu ploču, među prvima u pomoć su mi priskočili srebrenički privrednici Fadil Smajić, Zaim Bešić i Anto Marković, te firma „Beton kompany“ iz Distrkita Brčko. Veliku humanu akciju na izgradnji nove kuće podržali su su i komšije, Župni ured Gornji Hrgovi, Deseta OŠ iz Bosanske Bijele u kojoj Ivica pohađa nastavu te brojni donatori iz BiH i dijaspore.

Zahvaljujući podršci dobrih ljudi i pojedinih institucija, samo pet mjeseci nakon što je iskopan temem, Ivica i njegov bolesni otac Ilija uselili su se u novu i potpuno opremljenu kuću, čija je izgradnja koštala oko 25.000 maraka.

–„Na skromnoj svečanosti koju smo organizirali u povodu useljenja počeo sam plakati od sreće. Nisam vjerovao da će akcija započeta prije samo nekoliko mjeseci rezultirati izgradnjom ovako lijepe i potpuno uređene kuće sa svim neophodnim namještajem i kućanskim aparatima. Nema načina da se zahvalim svim tim dobrim ljudima koji su meni i mom sinu osigurali krov nad glavom. Hvala svim koji su pomogli, ali i onima koji su imali želju pružiti pomoć, a nisu mogli“, ističe teško bolesni Ilija, naglašavajući da bi bez podrške donatora još bili u trošnoj kući staroj preko 120 godina.

I pored teške socijalne situacije Ivica je vrlodobar učenik devetog razreda osnovne škole, a narednog ljeta namjerava se upisati u Ugostiteljsku školu u Mješovitoj srednjoj školi u Srebreniku.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments