Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISEvropska komisija tražila smanjenje cijena rominga na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija tražila smanjenje cijena rominga na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija organizovala je u Briselu sastanak telekomunukacionih operatera sa prostora Zapadnog Balkna.

“Tražili smo od kompanija iz regiona da istraže mogućnosti smanjenja cijena rominga među zemljama Zapadnog Balkana”, kaže portparolka Evropske komisije Natali Vandajstat.

U sjedištu Evropske komisije u Briselu održan je okrugli sto telekomunikacionih operatera sa porostora Zapadnog Balkana.

Sastanak je organizovala komesarka Marija Gabrijel zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo o telekomunukacionom tržištu u regionu.

“Tražimo od kompanija u regionu da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene rominga među zemljma Zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da svoje prijedloge razmotre sa Komisijom tokom narednih nedjelja”, poručila je Vandajstat.

Ona je podsjetila da je predsednik Evropske komiisje Žan Klod Junker tražio da se ojačaju odnosi EU sa Zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi da, između ostalog, olakšaju proces promjena i ohrabri pozitivne pomake u oblasti telekomunikacionog tržišta u regionu.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Savjetom EU, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena rominga na Zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roming među zemljama EU.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na sljedećem samitu EU Zapadni Balkan, koji će biti održan u maju u Sofiji.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments