Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETFederacija BiH pod rizikom od epidemije morbila

Federacija BiH pod rizikom od epidemije morbila

Epidemije morbila ili ospica su zabilježene u nekoliko zemalja u Europi, predstavljajući rizik za širenje i održanje prijenosa ove bolesti u područjima s osjetljivom populacijom, pa tako i u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federaciji BiH).

Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti(ECDC), najveći broj slučajeva morbila u 2017. godini registriran je u Rumuniji, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj. Od oktobra 2017. godine, zabilježen je porast broja oboljelih osoba od morbila na Kosovu, u Makedoniji i Srbiji.

Posljednjih godina, u Federaciji BiH registrira se trend opadanja obuhvata imunizacijom djece cjepivom protiv  morbila, rubeole i parotitisa (MRP cjepivo).

U 2016. godini, obuhvat je iznosio 63,5% za prvu dozu cjepiva. Niže vrijednosti obuhvata imunizacijom, od ciljnih 95%, zabilježene su u svim kantonima u Federaciji BiH, što ostavlja mogućnost širenja virusa među osobama koje nisu zaštićene.

I u 2017. godini u Federaciji BiH javljali su se sporadični slučajevi morbila (do jedanaestog mjeseca 2017. godine prijavljena su 24 slučaja).

Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljive populacije protiv morbila, predstavlja prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

Zbog nastalih komplikacija, u epidemiji morbila u Federaciji BiH 2014/15. godini, Zavodu za javno zdravstvo Federaciji BiH prijavljene su 553 hospitalizirane osobe. Postignuti kolektivni imunitet, koji je rezultat visokog obuhvata imunizacijom u zajednici, značajan je za najosjetljivije članove zajednice koji su premladi za cijepljenje, za trudnice i osobe koje ne mogu biti cijepljene zbog medicinskih kontraindikacija.

Cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo je u uporabi u Bosni i Hercegovini skoro četrdeset godina. Saradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju cijepljenja su prioritet u postizanju i održanju visokog obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalnih epidemija. Prema Programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments