Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETHumanitarni radnici MFS-EMMAUS-a dostavljaju pomoć narodu Rohingya u izbjegličkim kampovima u Bangladešu

Humanitarni radnici MFS-EMMAUS-a dostavljaju pomoć narodu Rohingya u izbjegličkim kampovima u Bangladešu

Uposlenici MFS-EMMAUS-a Mohammad Yaser Sabbagh i Elmedin Škrebo ovih dana nalaze se u posjeti izbjegličkim kampovima naroda Rohingye u Bangladešu (regija Cox Bazar), kako bi dostavili pomoć izbjeglicama. Novčana pomoć je prikupljena zahvaljujući Islamskom kulturnom centru Bošnjaka u Berlinu, kao jednog od značajnijih učesnika u akciji  prikupljanja pomoći za Rohingye, ali i ostalim pojedincima koji su svojim uplatama pomogli akciju MFS – EMMAUS-a. Novčana sredstva bit će iskorištena na licu mjesta kako bi se hitno nabavili prostirka, hrana, higijenske potrepštine, odjeća i obuća, navodi se u saopćenju za javnost domaće humanitarne organizacije MFS – EMMAUS.

 

Regija grada Cox Bazar je višemilionska i pogranični je grad Bangladeša na granici sa Burmom. U njemu i njegovoj okolici spas od progonitelja pronašlo je oko 800.000 pripadnika naroda Rohingya. Ovo je nezvaničan podatak, a pretpostavlja se da ih ima i do 1 milion, a cijela regija južnog Bangladeša sa je jedno veliko izbjegličko naselje.

 

Mnoštvo je manjih i većih izbjegličkih naselja, od nekoliko desetina porodica, do onih sa hiljadu i više osoba. Njihov dom je improvizovani šator od plastike i drveta na zemlji. Nemaju osnovne životne potrebštine kao što su pitka voda, hrana, higijenski preparati, niti toalet. Dane provode lutajući po kampu u iščekivanju da će im neko dijeliti hranu ili nešto što im je prijeko potrebno. A potrebno im je sve!

 

„Život domaćeg stanovništva nije mnogo bolji u odnosu na život Rohingya, jer i jedni i drugi žive u teškom siromaštvu ali pored toga mnogi domaćini ustupili su im svoju zemlju, imovinu, i ionako trošne i neuslovne kuće. Rekli bi „tjesna kuća ali širokogrud domaćin“. Veliku pomoć i podršku u brizi o izbjeglicama pruža Bangladeška vojska, koja kontroliše red, naročito su prisutni tokom podjela pomoći kako ne bi došlo do zloupotreba. Nedostatak hrane je najveći problem ali pored toga problem su i klimatski uslovi, odnosno obilne kiše. Nije samo dovoljno nahraniti čovjeka potrebno mu je zaštiti i zdravlje i obezbijediti kakav takav dom. Slušajući i uvažavajući potrebe i zahtjeve izbjeglica sa kojima su naši partneri iz IHH organizacije od prvoga dana kada je počela humanitarna intervencija, bili smo u posjeti jednom dijelu izbjegličkog kampa Balukhali gdje smo podijelili prostirke i cerade za preko stotinu porodica Rohingya. Sutra nastavljamo sa podjelama drugih vrsta pomoći“, izjavio je pomoćnik direktora MFS-EMMAUS-a Elmedin Škrebo.

 

Glad i neimaština su svakodnevnica ovih ljudi koji su pretrpjeli teške muke i zlostavljanja. Koliko li samo dječice zaspi na prašnjavoj zemlji gladnih stomaka? Zamislite se u njihovoj situaciji barem jedan dan, jedan sat. Iako je naša pomoć samo kapljica u okeanu ipak je izmamila osmjehe mnogih a vi možete pomoći da ih bude još mnogo više. Svojim donacijama omogućite da im bar na kratko olakšamo preživljavanje, navodi se u saopćenju MFS-EMMAUS-a.

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments