Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETInicijativa da se predmet Poduzetnišvo uvede u sve srednje škole TK

Inicijativa da se predmet Poduzetnišvo uvede u sve srednje škole TK

Novoformirano Ministarstvo privrede TK uputilo je Inicijativu za uvođenje izbornog predmeta Poduzetništvo u srednje škole na području Tuzlanskog kantona, a Inicijativu je podržala i kantonalna vlada.

Konačnu odluku o uvođenju ovog predmeta u srednje škole dat će Ministarstvo obrazovanja i nauke, te Pedagoški zavod, koji će usaglasiti nastavne planove i odlučiti u kojim će se razredima izučavati ovaj predmet.

-Vlada Tuzlanskog kantona je 26.decembra 2017. godine prihvatila Inicijativu za uvođenje poduzetništva kao izbornog predmeta u srednje škole na području Tuzlanskog kantona, izjavila je Adisa Gotovušić, Ministarstvo privrede TK

Na ovaj način učenicima se želi pružiti dodatno poduzetničko obrazovanje, i želi im se jednostavno omogućiti  da budu što konkutenrniji na tržištu rada, navodi Gotovušić.

Od ukupno 32 srednje škole na području Tuzlanskog kantona predmet Poduzetništvo je kao samostalan ili kao integralni dio drugih predmeta u redovnom ili izbornom statusu zastupljen u 20 srednjih škola.

U narednom periodu planira se  uvođenje predmeta Poduzetništvo kao izbornog predmeta  u sve srednje škole na području Tuzlanskog kantona, tvrdi Gotovušić.

Reforma obrazovanja trebalo bi da prodrazumijeva mobilnost učenika i studenata, odnosno priznavanje diploma u inozemstvu, te bi shodno tome uvođenje predmeta Poduzetništvo bio korak  više ka EU integracijama u oblasti obrazovanja.

-Možemo reći da je inicijativa pokazala da je u evropskim zemljama  predmet Poduzetništvo uveden u skoro svim srednjim školama.Tako da i mi idemo u tom pravcu, da  primijenimo te dobre strane evropske prakse na području TK, kaže Gotovušić.

Kantonalna vlada je u proteklom periodu uradila značajne pomake u unaprjeđenju privrede, a uvođenjem predmeta Poduzetništvo mladima bi se na vrijeme ukazalo na značaj poduzetničkog razvoja  i konkutentnost na tržištu rada.

Također na ovaj način  mladi bi se  usmjerili ka idejama za pokretanje  biznisa u budućnosti. Uspješni poduzetnici svakako generiraju privredu kako lokalne zajednice, tako i države općenito.

-Srednjoškolci bi na ovaj način  dodatno educirali iz predmeta Poduzetništvo, odnosno stekli bi nove poduzetničke vještine, koje bi im naravno omogućile bolji položaj na tržištu rada, smatra Gotovušić.

Još jedan cilj uvođenja predmeta Poduzetništvo u srednje škole na području TK je zadržavanje mladih u BiH, jer svjedočimo svakodnevnom odlasku mladih iz države u potrazi za boljom budućnošću. Unaprjeđenje  poduzetništva u BiH omogućilo bi i nova zapošljavanja.

Predmet Poduzetnišvo trebao bi biti uveden u srednje  škole od naredne školske godine, a konačan sud o tome, donijet će resorno ministarstvo. (RTV SLON)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments