Četvrtak, 11 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIstiče rok za dostavljanje popisnih listi zaliha cigareta i duhana

Ističe rok za dostavljanje popisnih listi zaliha cigareta i duhana

 

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH podsjećaju sve poreske obveznike i druga lica, koja se bave prometom cigareta i duhana u Bosni i Hercegovini da 7. januara 2018. godine ističe rok za dostavljanje popisnih listi cigareta i duhana za pušenje, koji su popisani u zalihama na početku 2018. godine.

Sva lica koja se bave prometom duhana i cigareta u BiH bila su dužna popisati zalihe istih na dan 1. 1. 2018. godine prije prometovanja, a popisne liste moraju se dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. januara 2018.godine.

Pored duhana i cigareta, poreski obveznici bili su dužni popisati i količine akciznih markica za cigarete i duhan za pušenje, koje su preuzete u Upravi, a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do 31.12.2017. godine, te popisne liste dostaviti u UIO također do 7.1.2018. godine.

Do 17.01.2018. godine mora se izvršiti uplata razlike akcize na popisane zalihe u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, koju je usvojio Upravni odbor UIO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Također, iz UOI podsjećaju da je  Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu definisano da će se od 1. 1. 2018. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza:

  • proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta
  • posebna (fiksna) akciza u iznosu od 1,50 KM za pakiranje od 20 komada,
  • akciza na rezani duvan u iznosu od 104 KM po kg;

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments