Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIzvoz mesa u Tursku odvija se nesmetano

Izvoz mesa u Tursku odvija se nesmetano

Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost u kojem su odbacili tvrdnje pojedinih medija o izvozu zaraženog mesa u Tursku, naglašavajući da se izvoz mesa u ovu zemlju odvija nesmetano i bez zastoja.

Prema ustaljenoj proceduri saradnje s Republikom Turskom, u slučaju svake sporne pošiljke obavještava se BiH, odnosno Ured za veterinarstvo BiH, kao što je urađeno i sa spornom pošiljkom iz augusta 2017. godine.

Kako je pojašnjeno, naknadnom kontrolom izvoznih objekata “Bajra” iz Travnika, koje je koristio izvoznik mesa za Tursku, utvrđeno je da objekt ispunjava sve neophodne uvjeta te da nema prisustva E-coli.

Uzorci su uzeti u prisustvu službenih veterinara Ureda za veterinarstvo BiH i službenih veterinara iz Republike Turske te je objekt nakon utvrđene kontrole ponovo dobio odobrenje za isporuku mesa.

– Važno je napomenuti da svakoj isporuci mesa iz BiH u Tursku prisustvuju veterinarski inspektori iz Republike Turske, kao i nadležni kantonalni veterinarski inspektori iz BiH – navedeno je u saopćenju Ureda za veterinarstvo BiH.

Također su napomenuli da se svaka pošiljka mesa za koju se prilikom druge kontrole, u ovom slučaju na turskoj granici, ustanovi da je neispravna, ne vraća u Evropsku uniju, nego se prema jasno utvrđenim propisima, uništava na teritoriji Turske.

– To je urađeno i ovom prilikom i to su uobičajene procedure koje se, u ovakvim slučajevima primjenjuju i dosljedno provode – potvrdili su u Uredu za veterinarstvo BiH.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments