Četvrtak, 11 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETJerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora

Jerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora

Vijeće Kantonalnog suda Tuzla danas je osudilo Jerka Ivankovića Lijanovića na 9 godina zatvora, a Stipu Šakića na jednu godina zatvora.

Optuženi su za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi sa nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzlanskog kantona  i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

 Bivši zamjenik federalnog premijera i ministar poljoprivrede FBiH Jerko Lijanović tereti se da je organizirao udruženje u kojem je bilo još nekoliko članova, uključujući i njegovog nekadašnjeg savjetnika Šakića, te da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

U ovom predmetu optuženi su bili i Mersed Šerifović, nekadašnji poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni, nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, osuđeni na po dvije i pol godine zatvora.

Suđenje za organizirani kriminal, pranje novca, poreznu utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava, počelo je u oktobru 2016. godine.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments