Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKMDD Merhamet Srebrenik započeo projekt „Kućna njega starih i iznemoglih osoba“

MDD Merhamet Srebrenik započeo projekt „Kućna njega starih i iznemoglih osoba“

Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ Srebrenik prije nekoliko dana započelo je realizaciju humanog projekta pod nazivom „Kućna njega starih i iznemoglih osoba“.

Projekt je usmjeren na pružanje pomoći starim i iznemogli osobama koje žive same u svojim kućama i o kojima se nema ko brinuti.

–„Najveći problem  velikog broja starih i iznemoglih osoba je taj što su, nakon što su im djeca zbog potrage za poslom otišla daleko od rodnog kraja, ostali sami u kućama i stanovima. Nisu socijalno ugroženi, ali, nažalost, ostali su sami i nema im ko otvoriti vrata. Ima čak i slučajeva da pojedine usamljene osobe umru u kući i da  tek nakon pet ili više dana komšije i ponznanici slučajno saznaju za njihovu smrt. Kako bi ovakvih slučajeva bilo što manje i kako bi usamljenim osobama olakšali staračke dane, krenuli smo u realizaciju ovog humanog projekta“, ističe Osman ef. Mujić, predsjednik MDD „Merhamet“ Srebrenik.

Prema preliminarnim podacima MDD „Merhamet“ Srebrenik, na području ove općine ima oko 50 starih i iznemoglih osoba koje žive same i kojima nema ko otvoriti vrata. Poseban tim ovog dobrotvornog društva redovno će ih obilaziti u njihovim kućama i nabavljati im lijekove, ogrev i osnovne namirnice. Pored usamljenih starih i iznemnoglih osoba, ovim projektom bit će obuhvaćene i socijalno najugroženije porodice na području ove općine.

Uz pomoć donatora ugroženima će osiguravati osnovne prehrambene i druge namirnice, a na samom startu ovog projekta volonteri „Merhameta“ obišli su porodice Mitra Ilića i Drage Miloševića u srebreničkom naselju Jasenica i uručili im prigodne prehrambene i higijenske pakete.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments