Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISNjemačka ekonomija premašila sva očekivanja

Njemačka ekonomija premašila sva očekivanja

Njemačka ekonomija premašila je sva očekivanja i trenutno bilježi neke od najboljih rezultata u istoriji. To je odlična vijest za BiH, jer je Njemačka najveći trgovinski partner naše zemlje, i sva kretanja u ovoj ekonomiji odražavaju se na Bosnu i Hercegovinu, ali i na cijelu Evropu, piše BiznisInfo.

Njemačka ima najnižu stopu  nezaposlenosti u istoriji i najvišu stopu fabričke proizvodnje, usljed rasta globalne potražnje za njemačkim proizvodima ali i jačanja domaće potrošnje stanovništva.

– Nezaposlenost u Njemačkoj pala je na rekordno nizak nivo, odražavajući bum u njemačkoj ekonomiji, piše američki Bloomberg.

Stopa nezaposlenosti u decembru je bila 5,5 posto. Broj nezaposlenih prošlog mjeseca se smanjio za 29.000, što je više nego dvostruko od predviđanja.

– Njemačka uživa u snažnom ekonomskom rastu koji je podstaknut rastom domaće potrošnje i snažnom globalnom trgovinom, navodi Bloomberg.

Prema ovom američkom mediju, Njemačka je 2017. godinu završila s velikim ekonomskim rastom i nezapamćenom ekspanzijom u proizvodnom sektoru.

Takozvana „aktivnost fabrika“ u decembru je bila na rekordnom nivou. Prema Reutersu, snažna vanjska potražnja dovela je do rekordne proizvodnje u njemačkim fabrikama u decembru. Potražnja je bila tolika da fabrike nisu uspjele proizvesti dovoljno robe, pa je došlo do najvećeg kašnjenja u isporukama u posljednjih 20 godina.

– Najveća Evropska ekonomija završila je 2017. na neobično snažnim osnovama, zaključuje Reuters.

Bloomberg piše da se Nijemci ne boje da troše novac jer je zaposlenost tako velika, i to onda povećava domaću potrošnju.

No, uprkos ekonomskom rastu i padu nezaposlenosti, u posljednje vrijeme nije zabilježen veći rast plata, što bi se moglo desiti uskoro.

 Pravo je čudo da je rast plata bio tako skroman u posljednje vrijeme. Ove godine možemo očekivati veći pritisak na tom polju koji će dovesti do rasta primanja, smatra Jens Kramer, ekonomista u firmi NordLB u Hanoveru.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments