Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISPokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu 87 posto

Pokrivenost uvoza izvozom u Tuzlanskom kantonu 87 posto

Vanjskotrgovinska razmjena Tuzlanskog kantona bilježi konstantan rast i znatno je iznad bh. prosjeka s pokrivenošću uvoza izvozom od 87 posto. Metalna i hemijska industrija su vodeće.

Obim vanjsko-trgovinske razmjene TK-a za period od januara do novembra 2017. godine iznosio jedvije milijarde i osam stotina miliona KM. Vrijednost uvezene robe bila je jedna i po milijarda, a izvezene milijarda i tri stotine miliona.

U odnosu na prethodni period zabilježeno je povećanje uvoza za 16 posto i rast izvoza za 23 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u TK u ovom periodu iznosio je 87 posto, što je značajno iznad pokrivenosti u BiH i pokrivenosti u FBiH. Najveći rast vanjskotrgovinske razmjene je kod trgovine mineralnim gorivima i mazivima, te industrijskim proizvodima što je u skladu sa samom strukturom privrede, odnosno koncentracijom hemijske i metalne industrije na ovom području”, istakla je koordinatorica Centra za regionalnu saradnju Kantonalne privredne komore Tuzla Edina Kurtić.

Najveći izvoznici su Šišedžam soda Lukavac, Gikil, Cimos, ALFE-MI , TMD i drugi. Dijelove za automobile i kamione proizvodi tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava UNIS TOK Kalesija. Najznačajniji vanjsko-trgovinski partneri za firme iz TK bile su zemlje Evropske unije i to Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i Hrvatska.

”Glavni kupci UNIS TOK-a su grupacije iz Njemačke, Italije, Rumunije i Francuske u domenu metaloprerade, a što se tiče drvoprerade također izvozimo 85 posto tih proizvoda”, naveo je direktor UNIS TOK-a Kalesija Mensur Hukić.

U Grupaciji poslodavaca TK-a kažu da jedino BiH nema stimulativne mjere za izvoz.

”Uvođenjem Zakona obaveznog plaćanja poreza na dobit izvoznici na prostoru FBiH ostali su bez ikakve podrške”, kazao je predsjednik UO Grupacije poslodavaca TK Ramiz Karić.

Domaći izvoznici se na međunarodnom tržištu takmiče s firmama iz drugih, većih zemalja koje propisno stimulišu svoje izvoznike. Zbog razlike u stimulaciji sve im je teže održati se na inostranom tržištu.

Fena

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments