Četvrtak, 11 Augusta, 2022
Google search engine
HomeBIZNISPortmatik iz Srebrenika među 10 najbrže rastućih kompanija u BIH

Portmatik iz Srebrenika među 10 najbrže rastućih kompanija u BIH

Najbrže rastuće kompanije u Bosni i Hercegovini posljednjih godina su Domod, Dramar metali, B.M.T. Engineering, Napredak transpromet, kompanija Logistika, Hotel Mostar, Portmatik iz Srebrenika, gračanički Fortob, Alumont iz Usore te sarajevski Finit Consulting.
Brzorastuće kompanije su, zapravo, pokretačka snaga svjetske ekonomije u 21. stoljeću. Osim toga, pozitivne prakse ovih kompanija danas se u svijetu koriste kao model, budući da su njihovi poslovni procesi u savršenom skladu.

“Ne možemo reći da postoji općeprihvaćena definicija brzorastućih kompanija. Originalna definicija potječe iz SAD-a i David Birch ju je 1979. godine koristio za subjekte koji su ispoljavali rast prihoda od najmanje 20 posto tokom perioda od četiri godine, s početnim prihodom ne manjim od milion dolara. Danas se upotrebljava veći broj različitih definicija ovih kompanija, a najčešće se koristi varijacija OECD definicije koja je vrlo slična originalnoj. Pri rangiranju brzorastućih kompanija, pored kriterija kao što su rast prihoda i rast broja zaposlenih, koristi se i složena godišnja stopa rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR)”, rekao je za poslovnenovine.ba profesor Ermin Cero, predavač iz oblasti finansija na Internacionalnom univerzitetu Burch.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments