Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrvi ovisnici o internetu izliječeni u Tuzli

Prvi ovisnici o internetu izliječeni u Tuzli

Na Klinici za psihijatriju Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli, tačnije na Odjeljenju za socijalnu psihijatriju, nakon određenih tretmana uspješno su izliječeni.

O ovisnosti o internetu kao ozbiljnom problemu koji pogađa posebno djecu, u našoj zemlji se još uvijek ne govori u dovoljnoj mjeri.

Sati provođenja za računarom, mobilnim telefonom ili tabletom mnogima je postalo sasvim normalno stanje, međutim, stručnjaci upozoravaju da ovakvo ponašanje dovodi do velikih posljedica koje mogu ozbiljno narušiti ličnost osobe.

Da ovaj problem nije poštedio ni Bosnu i Hercegovinu potvrđuje činjenica da su na Odjeljenju za socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli tri pacijenta već potražila stručnu pomoć.

“Nažalost, kod nas se o ovisnostima još uvijek veoma malo otvoreno govori. Ovisnost o internetu i videoigrama predstavlja nadolazeću epidemiju koja nam je u ovom trenutku potpuno nejasna, jer su kliničke manifestacije rijetke. Međutim, na duge staze ovo će biti veoma ozbiljan problem, s obzirom da su mala djeca već počela stvarati svoj način pristupa internetu kroz elektronske naprave koje se drže u rukama”, rekao je za Klix.ba prof.dr. Mevludin Hasanović, šef Odjeljenja za socijalnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.

Za odrastanje svakog djeteta izuzetno je važno da ide putem doziranih informacija koje su u skladu s njegovim mogućnostima, što, prema riječima našeg sagovornika, nije slučaj u vremenu u kojem živimo.

“Djeca pred nama upadaju u zamku, jer mi zbog prevelikih obaveza nemamo dovoljno vremena za njih i drago nam je kada vidimo da se oni s nečim zanimaju. Kada krenu u školu, umjesto da se posvete učenju gradiva, sate provode za mobilnim telefonima igrajući videoigrice”, istakao je Hasanović. (KLIX)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments