Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETŠkolske biblioteke osnovnih škola TK dobit će nove lektire

Školske biblioteke osnovnih škola TK dobit će nove lektire

Čitanje je, bez svake sumnje neophodno i korisno. No koliko djece danas zaista čita knjige? Sve češće se susrećemo sa situacijom da djeca čitaju samo knjige koje su im po nastavnom planu i programu u školama obavezne. No i kad je o lektirama riječ ponovo smo u problemu  jer većina školskih biblioteka nema dovoljno naslova za sve učenike. Kako bi pokušao riješiti ovaj problem Pedagoški zavod TK realizuje projekat „ Razvijanje čitalačke kulture učenika osnovnih škola TK“. Jedan od ciljeva je  i povećanje knjižnog fonda školskih biblioteka. Vrijednost kompletnog trogodišnjeg projekta je 150 hiljada EURA.

Pedagoški zavod TK Tuzla  realizuje trogodišnji projekat  „Razvijanje čitalačke kulture kod učenika osnovnih škola TK“.  Kako je planirano u provj godini projekat bi se trebao implemtirati u 27 osnovnih škola sa područja TK, kako bi u naredne tri godine mogao biti proveden u svih 88 škola na području TK.

„ Ovo je jedan od najvećih projekata koji su zadnjih sedam, osam godina došli na područje TK a sigurno najveći koji je od kraja rata do danas direktno bio usmjeren na razvijanju te čitalačke kulture naše djece na našem kantonu.“ kazao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Kroz ovaj projekat sve biblioteke u 88 osnovnih škola sa područja TK dobit će nove knjige u vrijednosti od oko 90 hiljada EURA.  Pored toga, projektom je predviđena i obuka nastavnika s ciljem poboljšanja učeničke čitalčke kulture. Nastavnici projekat ocjenjuju izuzetno važnim i očekuju da će u narednom periodu učenici više vremena posvećivati čitanju književnih djela.

„Te se nadam da će u budućnosti ta aktivnost proisteći da se naša djeca mogu družiti sa knjigom u školskoj biblioteci. Mada kažem ni tehnologija nije loša ali ipak je drugačije uzeti knjigu u ruke i družiti se sa knjigom i onim što stvarno ona može pružiti.“ navodi Enisa Imamović, nastavnica u OŠ Poljice.

Kako navode u Pedagoškom zavodu TK dobili su spisak lektira koje nedostaju u školama, i trenutno se radi na prikupljanju istih.

„Sve škole će biti opremljene sa nekoliko stotina lektirnih naslova dakle govorimo o vrijednostima više od 2400 KM po svakoj školi čime ćemo izuzetno osnažiti fond bioblioteka u školama na našem kantonu.“ ističe  Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

U narednom periodu nastojat će da u svim školama formiraju i reorganizuju kutak za čitanje. Na takav način žele pružiti  mogućnost učenicima da imaju prostor u kojem će moći nova književna djela koja će dobiti njihove školske biblioteke čitati u tišini. U sljedeće tri godine Pedagoški zavod će pratiti koliko je ovaj projekat pomogao kod razvijanja čitalačke kulture kod učenika osnovnih škola

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments