Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOd sutra gorivo skuplje

Od sutra gorivo skuplje

Još danas na benzinskim pumpama u BiH imate priliku nasuti gorivo u vašeg limenog ljubimca po starim, nižim, cijenama. Ukoliko danas naspete 50 litara benzina, to će vas koštati 10 KM jeftinije nego ako to učinite sutra.

Set zakona o akcizama koji je mjesecima bio jedna od glavnih tema bh. političara, sutra će zasigurno biti top tema i među svim građanima Bosne i Hercegovine koji politiku ne prate sa velikom pažnjom.

Razlog za to je poskupljenje nafte i naftnih derivata koje će se na benzinskim pumpama dogoditi 1. febarura 2018. godine. Zahtjev za promjenu cijena do danas je podnijelo više od 500 pumpi od blizu 650 na području FBiH.

Interesantno, neke kompanije u BiH su proteklih dana, prije stupanja na snagu izmjena Zakona o akcizama, odlučile promijeniti cijene svojih proizvoda i poskupjeti dizel i benzin za 0,05 KM – prije novog poskupljenja.

Ukoliko želimo objasniti na običnom primjeru, recimo da će vozač automobila za pun rezervoar od 50 litara danas, 31. januara 2018. godine izdvojiti 98 KM, ukoliko se računa da litar benzina iznosi 1,96 KM. 24 sata poslije, prvog dana u februaru za 50 litara trebat će izdvojiti čak 10 KM više.

Dizel i benzin će na pumpama širom BiH biti skuplji za najmanje 20 pfeninga, što je direktna posljedica usvojenog teksta izmjena Zakona o akcizama koji predviđa da se umjesto dosadašnjih 0,10 KM po litru poveća za 0,15 KM po litru goriva.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments