Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETTK: 80 miliona m2 prekriveno minama

TK: 80 miliona m2 prekriveno minama

80 miliona metara kvadratnih, odnosno  3,1 posto površine Tuzlanskog kantona je pod minama, a najviše ih je na području općine Teočak, čak 13 posto. Iz Kantonalne uprave civilne zaštite, kažu da je potrebno stotinu godina kako bi te mine postale neupotrebljive. Od rata pa do sada, u TK je od mina nastradalo 120 osoba.

„Sva minska polja su označena. Sve nesreće koje imamo su ustvari svjestan ulazak u minsko polje. Da li je to zbog sječe šume, da li zbog lova i tako dalje, ali radi se najčešće o ljudima koji svjesno ulaze u ta minska polja.“ – kazao je  Dragan Pelemiš , v.d. direktora Kantonalne uprave civilne zaštite TK-a.

Iako je u 2017. godini deminerska sezona u čitavoj Bosni i Hercegovini bila prilično loša, u Tuzlanskom kantonu ostvareni su najbolji rezultati u Federaciji, ali prema riječima v.d. direktora  Kantonalne uprave civilne zaštite TK-a Dragana Pelemiša, oni su skromni u odnosu na prosjek koji je ostvaren u proteklih 10 godina. Za ovakve rezultate, Pelemiš kao jedan od razloga navodi prilično mali odziv donatora.

 „Ta sredstva su bila prilično skromna, ali njihovo učešće u ostvarenim rezultatima je najveće i ove godine. 46 posto površine koje je deminirano, urađeno je prema tim projektima, koji su finansirani od strane donatora. To su najčešće Vlade Njemačke, SAD-a, Japana i Norveške. Oružane snage BiH također su imale značajno učešće i federalni tim Civilne zaštite koji je također odradio veliki posao.“ – ističe Pelemiš.

Kada je riječ o deminiranju sumnjivih ili kontaminiranih površina u TK u 2018. godini, iz FUCZ ističu da je plan napravljen, te da su već određena i prioritetna područja koja će biti čišćena.

„Što se tiče plana deminiranja u 2018.godini na području TK, FUCZ je kod BHMAC-a rezervisala šest novih prioritetnih zadataka za deminiranje. U Gračanici jedan, u Sapni dva, Kladnju, Kalesiji i Doboj istoku po jedan zadatak.“ – kazao je Murat Baručija – rukovodilac Sektora za organizaciju deminiranja i UES FCUZ

U prošloj godini na području TK-a, pronađeno je i uništeno preko 4000 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Površine neočišćene od mina, uglavnom najviše zauzimaju šume, ali i poljoprivredne površine te nepristupačni tereni. Iz Kantonalne uprave civiline zaštite, istaknuto je da će se držati plana deminiranja za 2018. godinu, te da će se truditi da ove godine pronađu više donatora, kako bi što više područja učinili sigurnijim i bezopasnim po ljudske živote.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments