Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Tuzli obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U Tuzli obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi posjetiti na sve žrtve nasističkih režima tokom Drugog svjetskog rata.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u Arhivu TK predstavljena je izložba pod nazivom „Sjećanje“. Kroz ovu izložbu želi se dati doprinos kulturi sjećanja na holokaust koji se desio u Drugom svjetskom ratu.

„Dakle ova izložba treba da podsjeti cjelokupnu javnost ne samo bosanskohercegovačku nego i svjetsku na strašan zločin koji se odigrao u Drugom svjetskom ratu nad jednim narodom nad Jevrejima samo zato što su bili Jevreji.“ kazao je Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

U ovu izložbu uključeni su mladi koji su kroz svoje radove ilustrovali stradanja žrtvi. Poruka koju žele poslati jeste da se holokaust nikome i nikada ne treba ponoviti, te da će nastojati da uvijek budu na strani pravednih.

„Mi ćemo uvijek nalaziti naše mjesto na strani pravednika i sve to samo zbog toga da se nikom i nikada ne desi zlo, kako bi u buduće živjeli u slozi i zadovoljstvu.“ navodi Irma Omerbegović, mlada umjetnica.

Počast stradalim Jevrejima u drugom svjetskom ratu odali su i predstavnici Jevrejske opštine Tuzla i Grada Tuzla polaganjem cvijeća na spomenik „Suza“.

„Za sve nas koji smo članovi Jevrejeske opštine to je veoma bolan datum jer se sjećamo naših predaka.“ ističe Marina Rajner, predsjednica Jevrejske opštine Tuzla.

Spomenik „Suza“ posvećen je sjećanju na stradanje tuzlanskih Jevreja i drugih građana Tuzle koji su sa željezničke stanice, koja se nalazila na mjestu na kojem se nalazi spomenik, odvođeni u logor Auschwitz i druge koncentracione logore gdje su mučki ubijani.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments