Nedjelja, 5 Decembra, 2021
Google search engine
HomeUčenici Mješovite srednje škole Srebrenik obilježili 10. januar, Svjetski dan smijeha
Array

Učenici Mješovite srednje škole Srebrenik obilježili 10. januar, Svjetski dan smijeha

Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje  10.januara i 2. maja. Osmislio ga je i utemeljio Indijac Madan Kataira. Taj nasmijani Indijac htio je potaknuti sve ljude na svijetu da se smiju što češće jer – smijeh je lijek.

Cilj Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni naučnici i ljekari koji poručuju kako se treba smijati svakoga dana. Kada se čovjek smije, aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu. Osim toga, smijehom se “treniraju” hormoni jer se tada proizvodi više endorfina, kojega nazivaju i hormonom sreće.

Istraživanja pokazuju da se u odrasloj dobi smijemo oko 17 puta dnevno, a najmlađi to čine oko 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.

U povodu Svjetskog dana smijeha članovi Lokalnog tima Srebrenik Asocijacije srednjoškolaca u BiH danas su na gradskom šetalištu u Srebreniku prolaznicima dijelili balone i kolače. Kako ističe Ema Ibrić, koordinator Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH, cilj im je bio da prolanzicima izmame osmijeh na lice i da ih bar na kratko rasterete stresa.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments