Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETUslov Hrvatskoj prije gradnje Pelješkog mosta je utvrditi granice na moru s...

Uslov Hrvatskoj prije gradnje Pelješkog mosta je utvrditi granice na moru s BiH

Evropska komisija je pisanim putem zatražila od Hrvatske da prije početka radova na Pelješkom mostu utvrdi granicu na moru s Bosnom i Hercegovinom, što je suprotno tvrdnjama hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.
Butković je u utorak izjavio novinarima da nema nikakvih uvjeta Evropske komisije za gradnju Pelješkog mosta i da nema nikakvih prepreka da se taj most počne graditi.

Generalni direktor Odjela za regionalnu i urbanu politiku Marca Lemaitre uputio je pismo hrvatskim zvaničnicima napomenuvši da je Evropska komisija 7. juna 2017. odobrila projekt “Putna komunikacija do južne Dalmacije” koja uključuje Pelješki most.

Naveo je da je na ceremoniji potpisivanja s ministricom Gabrijelom Žalac povjerenica Corina Cretu istaknula “stratešku važnost projekta” koji između ostaloga ima važnu ulogu za “napredak u regiji”.

“Povjerenica Cretu se također osvrnula na pažljivu pripremu i konsultacije s vlastima Bosne i Hercegovine, što je u više prilika bilo zatraženo od ministrice Žalac i što je bio preduvjet za odobrenje projekta”, piše generalni direktor Lemaitre, te podsjeća da je ministrica Žalac tokom posjete povjerenice Cretu Zagrebu krajem aprila 2017. lično garantovala da se BiH slaže s projektom.

Prema pisanju Lemaitrea, EK je u septembru prošle godine dobila pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u kojem on tvrdi da BiH ne podržava izgradnju Pelješkog mosta te će se tome protiviti sve dok se ne razriješe otvorena granična pitanja između dvije zemlje. U Zvizdićevom pismu je navedeno i kako je to stav BiH još od 2009. godine, te da nikad nije bio opozvan.

“U povodu tog pisma, pozivam vas da me informirate o svim mogućim pojašnjenjima u vezi s primjenom važećih zakona na moru, elementa koji je, naglašavam, esencijalan za procjenu projekta”, piše zamjenici ministrice Žalac najbliži suradnik povjerenice Cretu, te u donekle dramatičnom tonu završava kako je potrebno razbiti bilo kakve sumnje u legalnost i regularnost projekta te sve buduće finansiranje istoga – navodi se u pismu. (Klix.ba)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments