Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJET04. februar – Međunarodni dan borbe protiv raka

04. februar – Međunarodni dan borbe protiv raka

Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. februara i predstavlja jedinu inicijativu pod kojom se cijeli svijet može udružiti u borbi protiv globalne epidemije ove bolesti.

Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu. Svake godine na ovaj dan WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) i Međunarodna unija za borbu protiv raka, promovišu načine za ublažavanje globalnog opterećenja društva ovom bolešću.

Svake godine više od 14 miliona oboli od raka, a 7,6 miliona ljudi u svijetu umre od nekog oblika ove bolesti, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

Otprilike oko 30-40 posto slučajeva obolijevanja od raka  može se spriječiti, a jedna trećina može se izliječiti ukoliko se dijagnosticira u ranoj fazi bolesti i počne liječiti na vrijeme.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije, u narednih 20 godina  doći će do povećanja oboljenja do 70 posto. Prema zvaničnim podacima, najviše oboljelih od raka zabilježeno je u Danskoj, Irskoj, Australiji, Belgiji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Rak je na vrhu ljestvice smrtnosti i u velikom broj evropskih zemalja. Na samom vrhu ove  liste su Njemačka, Velika Britanija, Italija i Španija.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments